Coaja marului este plina de nutrienti, vitamine, minerale si antioxidanti

Cu totii am auzit de zicala "un mar pe zi, tine doctorul departe!" si intr-adevar, un mar este plin de substante nutritive. Cu toate acestea, stiati ca coaja de mere este la fel de hranitoare ca pulpa? Cojile de mere sunt un aliment ideal pentru cineva care vrea sa scape rapid de surplusul de kilograme.

Coaja marului este plina de nutrienti, vitamine, minerale si antioxidanti. Dintre toate tipurile de vitamine prezente in coaja de mere, vitaminele A si C sunt in cantitate mare. Un studiu efectuat la Universitatea din Illinois a aratat ca jumatate din vitamina C pezenta in mere se gaseste de fapt numai in coaja.

In timp ce vitamina A este excelenta pentru vedere si sanatatea pielii, vitamina C este un bun nutrient pentru consolidarea sistemului imunitar. In afara de aceste vitamine, coaja de mere este bogata in vitamina K si folati. O vitamina numit colina prezenta in mere este utila pentru construirea de noi celule ale corpului.

Coaja de mar este foarte bogata in calciu si fosfor. In plus, exista o cantitate adecvata de zinc, sodiu, magneziu, si fier.
De asemenea, coaja de mar este o sursa buna atat de fibre solubile, cat si fibre insolubile. Aproximativ doua treimi din fibre sunt prezente doar in coaja, si sunt ideale pentru cei care vor sa slabeasca. Fibrele ajuta atat sistemul digestiv, cat si pe cel cardiovascular.

Cojile de mar sunt o sursa importanta de antioxidanti naturali, in special acidul fenolic si flavonoide, care actioneaza ca un protector fata de radicalii liberi. Consumul zilnic de mere este extrem de important pentru a preveni boli precum diabetul, infarctul, chiar si cancerul.

Un studiu recent realizat la Universitatea din Illinois, arata ca in coaja de mar exista un compus numit triterpenoid care are capacitatea de a lupta cu cancerul. Coaja de mar reduce eficient riscul de cancer de ficat, san si de colon. De asemenea, si quercitina, una dintre substantele care dau culoarea specifica cojii merelor, a demonstrat la randul sau niste calitati antitumorale iesite din comun.

Aceeasi quercitina protejeaza memoria. Antioxidantul lupta impotriva leziunilor tisulare la nivelul creierului legate de boala Alzheimer si de alte probleme degenerative - cel putin la sobolani, potrivit unui studiu din 2004.

Boli prevenite si tratate cu coji de mere
Cancer
Coaja marului te ajuta sa previi cancerul prin cel putin 10 substante, multe studiate in detaliu de catre cercetatori. Vitamina C organica, acidul clorogenic, substantele care dau culoarea merelor galbena sau rosie, cele care dau mirosul specific merelor, toate au calitati antitumorale prin diverse cai de actiune.

Din acest motiv, 500 de grame de mere, cu tot cu coaja, consu­mate zilnic, sunt un tratament pentru prevenirea cance­rului aproape infailibil. Este recomandat ca merele sa fie de un rosu cat mai intens, in cazul lor o cantitate mai mare de pigmenti fiind asociata cu un efect anti­tumoral mai puternic.

De asemenea, s-a observat ca merele de mai mici dimensiuni contin mai multe sub­stante anticancerigene decat cele de mari dimensiuni. Profesorul Ion Brad, celebru intre altele pen­tru studiile sale despre catina, spunea despre mere ca sunt cel mai bun aliment pentru bolnavii de cancer. Consumate rase, pentru a fi mai usor digerate si asimi­late, ele ajuta la infometarea celulelor tumorale, blo­can­du-le dezvoltarea si ajutand la prevenirea eventua­lelor metastaze.

Imbatranirea prematura
Endocrinologul american Christopher Adams, de la Universitatea Iowa, si-a dedicat mai mult de un deceniu studierii efectelor cojii merelor asupra echilibrului hormonal. Astfel, el a identificat in acest fruct mai multe sub­stante care au un efect anti-imbatranire foarte puternic, deoarece pastreaza activitatea hormonala la nivelul unui organism tanar.

El a descoperit, de pilda, ca o substanta, numita acid ursolic, este continuta in coaja merelor mai mult ca in oricare alt aliment, iar ea ajuta, intre altele, la pastrarea masei musculare si a tonusului muscular pana la varste inaintate, previne cresterile colesterolului si rigidizarea vaselor de sange, precum si infarctul sau accidentul cerebral.

La femei, mai ales, aceeasi substanta din coaja merelor ajuta la pastrarea densitatii osoase normale, prevenind osteoporoza, dar si ridarea prematura a pielii, deshidratarea pielii sau afectiunile articulare.

Insomnie
Persoanele care nu raspuns la somniferele naturale mai puternice, cum ar fi extractul de passiflora sau de valeriana, pot sa incerce un remediu foarte sim­plu, din medicina populara roma­neasca: peste 2 linguri de coji de mere bine maruntite se toarna o cana(250 mililitri) de apa cloco­tita. Se lasa la infuzat 10-15 mi­nute, apoi se bea preparatul obti­nut, putin indulcit cu miere de tei sau salcam, cu 2 ore inainte de cul­care.

Suplimentar, se vor tine in­tr-un castron cu apa, la capul patu­lui sau pe calorifer, cateva coji de mere si crengute de brad proaspat taiate. Cu conditia sa fie schimbate in fiecare seara, ele im­prospateaza si inmiresmeaza ae­rul, facand som­nul mai lin si mai odihnitor.

Probleme respiratorii
Merele pot usura problemele respiratorii, dar numai daca le consumi cu coaja. Compusul responsabil de acest efect este quercetina, care se afla mai ales in coaja. Potrivit unui studiu, plamanii persoanelor care consuma cinci sau mai multe mere in fiecare saptamana functioneaza mai bine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu