Ceapa este originara din Asia, fiind una dintre cele mai vechi plante de
cultură, cultivata ca plantă medicinală, condiment și ca legumă. În
Egiptul antic ceapa era oferită zeilor ca ofranda, sau era folosită ca
monedă de plată pentru a ajunge în rai. In acest fel au fost plătiți și
lucrătorii care au clădit piramidele.
La romani ceapa constituia un element important din alimentația de bază.
În Evul mediu ceapa nu lipsea de pe masa locuitorilor Europei fiind
folosită și ca amulet contra pestei.
Compozitie chimica
Contine vitaminele: C, B1, B2, B6, E, PP, sulf, siliciu, iod, fosfor,
calciu, caliu, fier, natriu, carotin, acid folic. Fitohormoni: auxine,
giberline. Enzime: invertaza, oxidaza, peroxidaza, catalaza, lipaza,
cistein-liaza, fructozil-transferaze. Uleiuri eterice, acizi organici,
acid citric, fermenti, fitoncide si substante afrodisiace.
Denumiri Populare
Cepoi, arpagic, harpagica, ceapa-moldoveneasca, ceapa-bulgareasca, ceapa
de apa, ceapa de arpagic, ceapa de gradina, caba, cebula, ceapa-hasma,
ceapa-lunguiesa, cepsoara de vara, ceaclama, hagima, hajma, herpejica,
hocegi, orceag, parpagica, samulastra, teapa, teapi, tepoi.
Folosire si proprietati
Antiseptic, antibiotic, analgezic, emolient, rezolutiv, revulsiv.
Impiedeca inmultirea microbiana, chiar contra stafilococilor, limiteaza
durerea sau chiar o suprima. Diuretic puternic, expectorant, antitusiv,
antihelmitic, hipoglicemiant, antitrombotic, afrodiziac.
In bucătărie este folosită ca și condiment. În medicină, împreună cu
usturoiul, ajută la restabilirea și normalizarea circulației sanguine.
Are o acțiune antimicrobiană, reglează metabolismul și mai ales a
lipidelor, stimulează sistemulu imunitar, ajută la combaterea răcelii.
Aliment apreciat în antichitate pentru virtuțile sale terapeutice
(Dioscoride, Pliniu...), tonice și antiinfecțioase, ceapa este un factor
de sănătate și de longevitate.
Desi toate fructele si legumele sunt benefice omului, doar unele merita
denumirea de „aliment miracol"; ceapa facand parte dintre acestea.
Persoanele cu probleme cardiace cunosc faptul ca ceapa, fluidifica
sângele, scade riscul aparitiei trombozei si a infarctului miocardic.
Aceasta proprietate a fost confirmata de cardiologi englezi. In urma
acestei descoperiri in laboratoare sau preparat comprimate pe baza de
ceapa, usturoi, arpagic, praz si rozmarin care ajuta foarte mult in
bolile cardiovasculare, scaderea tensiunii, reducerea grasimilor din
sange etc.
Avand un continutul bogat în fructosan ceapa este un diuretic puternic.
Ea poate provoca eliminarea a trei litri de urina pe zi, dizolvand si
eliminand acidul uric, foarte eficient în calmarea durerilor reumatice
si a crizelor de guta.
Totusi, pentru a beneficia de efectele cepei, ficatul nu trebuie sa fie
atins de cancer - de o ciroza avansata. De asemenea, ceapa este
contraindicata persoanelor care prezinta ascita.
Glucochinina pe care o contine ceapa este raspunzatoare de actiunea sa
antidiabetica. Aceasta substanta stimuleaza pancreasul, obligându-l
sa-si reia functia naturala: secretia insulinei.
Ceapa poate actiona si în cazurile de tensiune oculara, colesterol marit
( avand o actiune hipocolesterolemianta ), are un efect antiastmatic si
antiinflamator ( datorita prezentei tiosulfatilor ), amelioreaza
afectiunile prostatei ( se curata o ceapa mare, se toaca marunt si se
amesteca într-o supa sau ciorba care se consuma în fiecare seara
), recomandata în afectiunile bronho-pulmonare si în rahitism, obezitate
( pentru ca are o mare putere diuretica ).
Este un bun antifungic si vermifug, ceapa provocand eliminarea viermilor
intestinali (ascarizi, oxiuri). Siliciul pe care îl contine întareste
oasele si reda supletea arterelor, sulful regenereaza sistemul nervos,
iodul stimuleaza imunitatea naturala a organismului. Vitamina A regleaza
glandele endocrine, contribuie la întretinerea pielii si a muschilor,
încetineste îmbatrânirea tesuturilor.
Atentie - Precautii si contraindicatii la tratamentul cu ceapa
Ceapa se consuma cu prudenta de catre bolnavii de gastrita, de colita de
fermentatie si de cei cu colonul iritabil. Exista destul de multe
persoane care au o intoleranta digestiva mai mica sau mai mare la ceapa.
In cazul lor ingerarea cepei poate inhiba peristaltismul gastric, poate
incetini procesul digestiv, mergand pana la aparitia starilor de greata
si a indigestiei puternice. In aceste cazuri doza de ceapa va fi redusa
pana la limita suportabilitatii, organismul obisnuindu-se gradat cu
acest remediu. Este indicat ca dupa administrarea cepei sa se consume o
portocala acrisoara, si sa se mestece dupa aceea indelung coaja puternic
parfumata a acesteia ( pentru corectarea mirosului respiratiei ).
Boli ce pot fi prevenite si tratate cu ceapa
Ateroscleroza generala sau cerebrala,
congestia cerebrala, varice, insuficienta circulatorie periferica, mai
ales venoasa, congestii pelviene sau prostatice, asteniile de diverse
naturi, mai ales astenia sexuala la barbati si femei -
consumul de ceapa ceapa cruda previne ateroscleroza, ischemia cardiaca
si amelioreaza hipertensiunea. Se administreaza 50 grame de ceapa
proaspata pe zi in felul acesta diminuand foarte mult riscul cresterii
colesterolului seric, determinat de o alimentatie cu un continut ridicat
de grasimi.
Ceapa cruda consumata zilnic are efecte bune de combatere a afectiunilor
cardiovasculare si a imbatranirii, datorita neutralizarii radicalilor
liberi de catre substantele antioxidante din ceapa.
Mai jos va prezint o reteta care este foarte buna in amelioararea
circulatiei sanguine ( ajutand la compensarea si disparitia varicelor ),
a bolilor cardiovasculare dar si in cazuri de raceala sau gripa.
Afectiuni ale aparatului respirator
Afectiunile respiratorii -
reteta de preparare: se fierb la foc mic doua cepe cu tot cu coaja,
vreme de cinci minute, intr-o cana de apa, dupa care se lasa sa se
raceasca vreme de 10 minute, acoperind vasul. Se strecoara si se bea pe
stomacul gol cat de fierbinte posibil.
Ceaiul nu este foarte placut la gust, insa actioneaza foarte rapid si se
zice ca nu exista leac mai bun contra tusei si durerilor de gat si de
piept.
Gripa - se lasa la macerat
patru cepe, timp de 24 de ore, într-un litru de apa calduta. Se bea o
ceasca între mese si înca una înainte de culcare. Acest preparat luat
dimineata pe stomacul gol, mai are proprietatea de a ameliorara
diabetul.
Solutia alcoolica de ceapa ajuta la resorbtia edemelor de la nivelul
membrelor inferioare: se toaca foarte fin 150 g de ceapa. Se adauga o
cantitate egala de alcool de 90°. Se lasa la macerat zece zile, agitând
zilnic vasul. Se strecoara, storcând foarte bine. Se iau trei - patru
lingurite pe zi, eventual dizolvate în putina apa. Se face o cura de o
luna, care poate fi reluata de doua sau de trei ori pe an.
- Daca simtiti ca ati luat gripa, imediat radeti putina ceapa,
aranjati-o pe 2 bucatele mici de tifon si introduceti-le in nas. Pielea
de langa nas o ungeti cu crema. Aplecati capul putin inainte, astfel ca
sucul sa nu curga in gat si respirati prin tampoane 10 minute.
- 2 linguri de suc de ceapa, 1 lingura de miere, sucul de la o lamaie, 1
ceasca de apa calda. Se bea de trei ori pe zi, iar in cazuri grave,
pana la sase ori pe zi.
- O varianta de inhalatie, pentru gat. Ceapa rasa se pune pe o farfurioara, se acopera cu o palnie si bolnavul respira prin ea.
- Contra gripei se mai face un macerat din 2 cepe taiate in felii
subtiri care se pun intr-un litru de apa plata sau de izvor. Se va lua
un pahar de macerat intre mese si un alt pahar seara la culcare, vreme
de vreo 15 zile.
Febra - poate scadea daca puneti in urechi, pe timpul noptii cate o bucata de ceapa, invelita in tifon.
Bronsita si tuse - se taie
felii doua cepe apoi se coc usor, fara apa sau grasime. Apoi se zdrobesc
putin cu podul palmei sau cu fundul unei cani, se pun într-un tifon si
se aplica pe piept sau pe gât sub forma de cataplasma, se mentin toata
noaptea, fixându-se cu ajutorul unui bandaj lejer.
- prajiti 2 cepe si puneti-le pe pieptul uns cu ulei de masline.
Acoperiti-va cu o flanela pentru a mentine calduta. Puneti o perna
electrica sau o sticla de apa fierbinte pe piept pentru
descongestionare.
- se iau dimineata, la pranz si seara, cate 2-3 lingurite de sirop de
ceapa, in cure de cate 2-3 saptamani. Este un remediu util, mai ales in
tratamentul bronsitei infectioase, dar si al celei tabagice, precum si
al celei alergice.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu