Prunele sunt fructe foarte gustoase care contin importante cantitati de sodiu, potasiu, fier, magneziu, mangan, seleniu, cupru si vitaminele A, E, B si C, precum si acizii organici specifici. Totodata, atat prunele proaspete, cat si cele uscate contin doi fitonutrienti unici, denumiti neoclorogenic si acid clorogenic.
Prunele au proprietati energizante, in special datorita
continutului natural de zaharuri, acestea fiind de multe ori laudate
pentru ca pot alunga oboseala sau senzatia de stres, iar prin vitamina C
este sporita capacitatea de absortie a fierului. De asemenea, prunele
uscate sunt o sursa buna de fibre, chiar daca imaginea acestora nu ne
incanta. Insa si ele contin nutrienti, au o aroma placuta, sunt bogate
in vitamina D, in potasiu, vitaminele B6 si A. Printre beneficiile
consumului de prune putem trece in revista urmatoarele:
1.Previn bolile de inima
Prunele sunt foarte sarace in grasimi, fiecare fruct contine mai
putin de 0,2 grame. In plus, ele nu contin grasimi saturate, care pot
creste riscul atacului de cord prin cresterea colesterolului, ceea ce
duce la mentinerea sanatatii inimii.
2.Combat anemia
Mecanismul prin care prunele combat anemia si previn reaparitia
acesteia nu este legat de continutul ridicat de fier al acestor fructe,
ci datorita actiunii vitaminei C. Acest tip de vitamina intervine in
absorbtia fierului la nivelul organelor digestive si in procesele de
refacere a structurilor conjunctive, ceea duce la mentinerea
tesuturilor.
3.Previn diabetul
Diabetul este una din bolilele care pun cele mai mari probleme in
zilele noastre. Aceasta boala se caracterizeaza prin tulburari ale
metabolismului glucozei si variatiile acesteia in sange. Prunele
proaspete prezinta proprietati de reglare a glicemiei si previn aparitia
diabetului prin stimularea metabolismului glucid.
4.Stimuleaza memoria
Vitaminele din complexul B care pot fi regasite in prune joaca un
rol esential in mentinerea integritatii membranelor nervoase. Aceste
fructe intervin in reglarea glicemiei si si contribuie prin
proprietatile lor la protectia cerebrala si stimularea memoriei.
5.Benefice pentru oase
Prunele contin si vitamina A, iar un singur fruct contine 8 % din
aportul zilnic de vitamina, despre care cercetatorii sustin faptul ca
promoveaza refacerea si cresterea oaselor. Marile beneficiare in cazul
consumului de fructe sunt femeile la care substantele minerale si
vitaminele actioneaza mult mai eficient la nivelul mentinerii unor oase
puternice.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu