Cat de sanatoase sunt prunele

Prunele sunt fructe foarte gustoase care contin importante cantitati de sodiu, potasiu, fier, magneziu, mangan, seleniu, cupru si vitaminele A, E, B si C, precum si acizii organici specifici. Totodata, atat prunele proaspete, cat si cele uscate contin doi fitonutrienti unici, denumiti neoclorogenic si acid clorogenic.
Prunele au proprietati energizante, in special datorita continutului natural de zaharuri, acestea fiind de multe ori laudate pentru ca pot alunga oboseala sau senzatia de stres, iar prin vitamina C este sporita capacitatea de absortie a fierului. De asemenea, prunele uscate sunt o sursa buna de fibre, chiar daca imaginea acestora nu ne incanta. Insa si ele contin nutrienti, au o aroma placuta, sunt bogate in vitamina D, in potasiu, vitaminele B6 si A. Printre beneficiile consumului de prune putem trece in revista urmatoarele: 

1.Previn bolile de inima 

Prunele sunt foarte sarace in grasimi, fiecare fruct contine mai putin de 0,2 grame. In plus, ele nu contin grasimi saturate, care pot creste riscul atacului de cord prin cresterea colesterolului, ceea ce duce la mentinerea sanatatii inimii.

2.Combat anemia

Mecanismul prin care prunele combat anemia si previn reaparitia acesteia nu este legat de continutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorita actiunii vitaminei C. Acest tip de vitamina intervine in absorbtia fierului la nivelul organelor digestive si in procesele de refacere a structurilor conjunctive, ceea duce la mentinerea tesuturilor.

3.Previn diabetul

Diabetul este una din bolilele care pun cele mai mari probleme in zilele noastre. Aceasta boala se caracterizeaza prin tulburari ale metabolismului glucozei si variatiile acesteia in sange. Prunele proaspete prezinta proprietati de reglare a glicemiei si previn aparitia diabetului prin stimularea metabolismului glucid.

4.Stimuleaza memoria 

Vitaminele din complexul B care pot fi regasite in prune joaca un rol esential in mentinerea integritatii membranelor nervoase. Aceste fructe intervin in reglarea glicemiei si si contribuie prin proprietatile lor la protectia cerebrala si stimularea memoriei. 

5.Benefice pentru oase 

Prunele contin si vitamina A, iar un singur fruct contine 8 % din aportul zilnic de vitamina, despre care cercetatorii sustin faptul ca promoveaza refacerea si cresterea oaselor. Marile beneficiare in cazul consumului de fructe sunt femeile la care substantele minerale si vitaminele actioneaza mult mai eficient la nivelul mentinerii unor oase puternice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu