Coada soricelului este cunoscuta de mai bine de
4.000 de ani datorita calitatilor ei cicatrizante, antihemoragice si
astringente, care favorizeaza vindecarea rapida a ranilor interne si
externe.
Coada soricelului se recomanda sub forma de
infuzie, pulbere ori tinctura in anorexie, ameliorarea digestiei,
bronsite, tuse, rinite si rinosinuzite alergice, alergii, gastrite
hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, colici gastro-intestinale, colici hepato-biliare, meteorism, cistite, metroanexite, ascaridioza, afectiuni vasculare, eczeme, arsuri, contuzii, rani, ulceratii, abcese dentare.
La noi, planta creste peste tot, de la campie pana sus, in zona
montana, pe drumuri inguste de tara, pe la margini de padure si de
lanuri de cereale. Are florile albe sau trandafirii si, in soarele
puternic al amiezii, raspandeste un parfum delicat, amarui, ca o chemare
tandra, de departe.
Extern, poate fi folosita ca dezinfectant al diferitor rani, mai
vechi sau mai noi, sub forma de comprese cu suc proaspat sau cateva
picaturi de tinctura aplicate pe locul afectat. Pentru ulceratii interne
si chiar hemoragii puternice, se recomanda infuzia combinata, cate un
litru pe zi.
Infuzia combinata poate fi preparata in felul urmator. De seara, se
pun la macerat, intr-o jumatate de litru de apa, trei-patru linguri de
coada soricelului. Dupa opt-zece ore se filtreaza si lichidul rezultat
se lasa deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se fierbe pentru cinci
minute intr-o jumatate de litru de apa.
Dupa racire se filtreaza si se combina cu extractul rezultat de la
macerare obtinandu-se, in acest fel, cam un litru de infuzie combinata.
Cura cu infuzie combinata nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de
zile. La nevoie se poate relua dupa o pauza de una-doua saptamani.
Pentru bila lenesa, se bea cate o ceasca de ceai inainte cu o jumatate
de ora de fiecare masa. De asemenea, infuzia combinata se recomanda
pentru intarirea organismului in fata infectiilor ori in caz de colita.
Ceaiul se face turnand o cana de apa clocotita peste o lingurita cu
varf de floare, uscata si maruntita. Se lasa cateva minute la infuzat,
se strecoara si se bea cald, neindulcit. Ceaiul de coada-soricelului se
recomanda si in durerile de cap, ameteli, greturi, hemoragii nazale,
dureri ale ochilor insotite de lacrimari, afectiuni genitale.
In raceli, reumatism si dureri de spate se bea ceai in cantitate mare si cat se poate de fierbinte.
Infuzia de coada-soricelului stimuleaza activitatea renala,
inlatura balonarile si crampele stomacale, stimuleaza activitatea
intestinala, ajuta in tulburari circulatorii.
In combinatie cu coada-calului (pentru ceai) si urzica uscata,
parti egale, coada soricelului este un detoxifiant de exceptie. Infuzia,
dintr-o lingura de planta la un litru de apa, se poate bea in cantitate
mare, de pana la doi litri pe zi, mai ales la schimbare de anotimp,
sfarsitul verii si inceputul primaverii, in cure de 30 de zile.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu