Alimente bogate in calciu, in afara de lactate

Laptele, branza si iaurtul sunt recunoscute ca fiind surse importante de calciu. Insa, in aceeasi masura exista dispute cu referire la obiceiul de a consuma cantitati mari de lactate, care potrivit unui specialist celebru - Dr. T. Colin Campbell - care a scris cartea "Studiul China" ar conduce la dezvoltarea cancerului. 

Astfel ca daca vrei sa limitezi consumul de lactate trebuie sa stii ca exista numeroase alte surse bune de calciu, cum ar fi:

1. Semintele de susan

Potrivit unui medic nutritionist celebru in Marea Britanie, Gillian McKeith, 25 de grame de seminte de susan contin aproape 1000 miligrame de calciu. Pe langa calciu, semintele de susan sunt o sursa importanta de proteine, fier, magneziu, cupru, zinc, potasiu, vitamina A, E si complexul B.

2. Sardinele

Sardinele proaspete preparate simplu la cuptor sau pe gratar, precum si cele conservate in ulei au o cantitate mare de calciu. Nu uita sa mananci macar o conserva pe saptamana, amestecandu-le intr-o salata de cruditati. 

3. Fasolea alba

O cana cu fasole alba din conserva contine 191 de miligrame de calciu. Este de asemenea si o sursa buna de fier.

O poti folosi atat in tocane, in salate de cruditati cat si in pateuri vegetale.

4. Conserva de somon

O jumatate de conserva de ton contine 232 de miligrame de calciu. Este la indemana si mai usor de folosit decat somonul proaspat atunci cand vrei sa mananci ceva rapid. O poti folosi in salatele de cruditati. Somonul proaspat sau congelat este de asemenea o optiune buna atunci cand ai mai mult timp ca sa prepari o masa delicioasa de weekend. 

5. Smochinele uscate

Opt smochine uscate au aproximativ 107 miligrame de calciu. Consuma-le ca desert atunci cand iti este pofta de ceva dulce.

6. Migdalele

Un sfert de cana de migdale prajite la cuptor aduce aproximativ 72 de miligrame de calciu. Pe langa acest mineral important, migdalele contin si potasiu, vitamina E si fier. Poti sa faci unt de migdale amestecandu-le in robotul de bucatarie sau sa le consumi in salate/terci de ovaz la micul dejun.

7. Portocalele

O portocala medie contine 65 de miligrame de calciu. Este o gustare potrivita intre micul dejun si pranz, in loc de dulciuri rafinate si snacks-uri sarate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu