Cele mai sanatoase legume de consumat toamna

Care sunt cele mai sanatoase legume de consumat toamna?
Dovleacul
Indiferent cum privesti, pe primul loc in top cele mai bune legume de toamna este dovleacul. Face parte din familia dovleceilor, este rezistent la frig si se pastreaza perfect proaspat pana la finele lui februarie. Dulce la gust dovleacul este o leguma delicioasa, care poate sa fie prajita, coapta sau fiarta, care poate fi mancata simpla sau adaugata ca baza in preparate complicate. Este plin de fibre, este bogat in vitaminele A si C, are beta-caroten si magneziu din belsug. Este ideal in alimentatia copiilor si ideal in cadrul unei alimentatii sanatoase toamna.
Sfecla rosie
Se afla pe un binemeritat loc doi in top cele mai bune legume de toamna. Sfecla este cea mai buna sursa naturala de acid folic, dar si o importanta sursa de fibre solubile si antioxidanti. Exceptional pentru stimularea sistemului imunitar este sucul de sfecla combinat, sau nu, cu suc de portocala. Fiarta sau coapta sfecla isi pastreaza 80% din proprietatile naturale, astfel ca nu are voie sa lipseasca din camara in aceasta toamna. Nu trebuie sa ratati borsul rusesc care se face cu sfecla rosie, o delicatesa care o sa aduca buna dispozitie si sanatate in familie.
Telina
A prins locul trei in topul celor mai bune legume de toamna, doar pentru ca, intr-un top nu pot exista doua locuri intai. Telina este una din legumele pe care o avem la dispoztie tot anul, dar toamna si iarna descoperim cu adevarat toate calitatile pe care aceasta le-a primit de la mama-natura. Telina are origini mediteraneene si a fost cultivata in Europa din anii 100. Telina este o leguma populara care nu trebuie sa lipseasca din dieta indiferent daca este vorba despre o dieta sanatoasa sau una care urmareste scaderea in greutate. Nu exista mancare in care telina sa nu poate fi adaugata, este perfecta coapta, este delicioasa sub forma de supa crema, merge perfect in tocanite, iar frunzele verzi au o aroma inconfundabila care face din orice mancare un regal. Nu in ultimul rand telina este perfecta cruda in salate si este o sursa minunata de vitamine si minerale.
Ciupercile salbatice
Au fost create pentru a ne aduce bucurie si gust. Le ai la dispozitie toata toamna, si chiar mai mult decat atat, pana spre Craciun si chiar dupa daca le cauti in marile magazine. Cea mai buna varianta este sa le cauti in pietele locale, provenite din crescatoriile de ciuperci.
Ciupercile salbatice sunt o sursa buna de proteine, fiind ideale in dieta vegetariana, dar si o sursa pretioasa de minerale esentiale, cum ar fi seleniu, cupru, potasiu si fier. Ciuperci salbatice se pot prepara in fel si chip. Ideal este borsul de ciuperci si tocanita, unde acesta isi pun in valoare gustul si inconfundabila aroma. Nu trebuie uitat nici risotto, si nici varianta prepararii lor la cuptor. Cu toate acestea nimic nu este mai bun ca o palarie de ciuperca simpla prajita in unt, alaturi de paine prajita!
Toate aceste legume sunt in piata, la dipozitia ta de la finele lui septembrie, pana la primavara. Ciupercile le gasesti toata iarna in marile magazine, sau in piata, uscate. Nu le ocoli! Adauga pe lista: morcovii, ceapa rosie, pastarnacul si muraturile. Vor completa o dieta de toamna-iarna si vor sustine necesarul de minerale si vitamine.
Un stil de viata sanatos inseamna sa consumi fructe si legume de sezon. Aceasta face util un top al fructelor de toamna, toate excelente surse de minerale si vitamine esentiale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu