La romani si mai tarziu la italieni, busuiocul era
considerat iarba dragostei si a fertilitatii, inflorirea lui fiind
celebrata prin serbari si prin adevarate ritualuri. La greci si in
aproape toate tarile crestin-ortodoxe, busuiocul are aproape aceleasi
semnificatii ca si in India, fiind considerat planta sacra. Agheasma se
face cu ajutorul busuiocului; tot cu un buchet de busuioc se imprastie
apa sfanta, pentru alungarea Necuratului ori pentru sfintirea locurilor.
De asemenea, busuiocul se pune la icoane, pentru a atrage protectia
divina asupra casei si a ocupantilor sai. Insa, dincolo de dimensiunea
sa spirituala si magica, busuiocul mai are o calitate foarte importanta –
aceea vindecatoare, de care ne ocupam in continuare.
Raspandire si recoltare
La noi in tara busuiocul este exclusiv planta de cultura. Semintele
se pun in pamant la Dragobete (24 februarie), apoi se tin in casa, in
ghivece puse la fereastra, pana la Sfantul Gheorghe (23 aprilie), cand
se planteaza in gradina. Recoltarea sa incepe la sfarsitul lui iunie si
continua pana toamna tarziu, cand cade prima bruma. Se taie doar
varfurile inflorite de busuioc (fara partea lemnoasa), de mai multe ori
pe timpul verii, dupa fiecare taiere, planta dand si mai multi lujeri,
care la randul lor vor inflori. Dupa culegere, varfurile de busuioc se
usuca intr-un strat cu o grosime de maximum un deget (aproximativ 2 cm),
pana cand tulpinile si frunzele devin usor casante. Depozitarea se face
in pungi de hartie sau in saculeti de panza, in locuri intunecoase,
uscate si racoroase.
Preparate din busuioc
Pulberea
Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a
inflorescentelor de busuioc uscate, urmata, eventual, de o cernere prin
sita pentru faina alba. O lingurita rasa de pulbere (aproximativ 1,5 g)
se tine vreme de cateva minute sub limba, dupa care se inghite cu apa.
Se ia pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi.
Infuzia fierbinte
Se foloseste in terapia naturala (desi nu are bogatia de principii
active a infuziei combinate) pentru efectele antispastice, element
foarte important in tratarea unor tulburari digestive si a unor
afectiuni respiratorii (bronsita, tuse convulsiva, viroze respiratorii).
Se prepara simplu, prin oparirea unei lingurite de tulpini inflorite si
maruntite cu o cana de apa clocotita, dupa care se lasa 15 min. sa se
infuzeze si se filtreaza. Se bea cat mai fierbinte, asa incat efectul
antispastic, hipertermiant si relaxant sa fie maxim.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu