Cidrul, bautura care face minuni

Cidrul este o băutură slab alcoolizată (3-8%), revigorantă, recomandată de nutriţionişti pentru aportul de substanţe nutritive. Băutura aceasta miraculoasă pentru sănătate, poate fi consumată şi la mesele festive, dar şi sub formă de cură.
Licoarea este foarte aromată şi poate fi procurată de la Plafar, dar poate fi preparată şi în casă. Totodată, cidrul contribuie la prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare.
Consumat în lumea întreagă, cidrul este o băutură preferată de britanici, de francezi şi de americani, pentru a-i enumera doar pe marii consumatori din lume. În Marea Britanie se înregistrează cel mai mare consum de cidru pe cap de locuitor şi tot aici este sediul central al marilor companii care produc băutura preferată de mii de consumatori.
Cidrul face parte şi din categoria băuturilor tradiţionale consumate de francezii din Bretania şi din Normandia. În schimb, cidrul preparat din pere este o băutură tradiţională în Spania.
Beneficiile curei de cidru
Beneficiile curei de cidru se datorează, mai ales, conţinutului mare de fenoli, valoroşi antioxidanţi, a cocteiului de vitamine (C, în mod special, B1, B2, E, PP şi K), de minerale şi de taninuri. Totodată, cidrul este considerat un remediu valoros şi pentru afecţiuni precum anorexia, virozele, litiază urinară şi pentru alergii.
Băutura aceasta revigorantă se obţine prin fermentarea sucului de fructe, mai ales de mere şi de pere, la o temperatură de 4-16 grade Celsius. De asemenea, se poate prepara cidru şi din alte fructe : coacăze, cătină, caise, vişine, zmeură, caise, piersici, smochine şi din diverse fructe de pădure.
Un consum de câte 50 ml de cidru de trei ori pe zi, combate carenţa de vitamine şi de minerale, frecventă la orice vârstă şi reîntinereşte organismul.
Cum se sortează ingredientele
Cel mai gustos cidru de mere se prepară din fructe sortate care trebuie scoapte, dar acrişoare, zemoase şi din acelaşi soi. Atunci când se prepară cidru din mai multe soiuri de mere, selectarea acestora trebuie să fie foarte riguroasă : fructele să fie foarte coapte, să nu fie lovite şi să nu aibă coaja pătată sau atacată de insecte sau de boli. În acest mod, se păstrează aroma merelor, care este esenţială în realizarea unei băuturi foarte aromate.
Cum se prepară cidrul de mere
Cidrul se obţine prin fermentarea mustului proaspăt de mere, la care se adaugă apă, arome naturale (scorţişoară şi mentă) şi zahăr, obţional. Pentru a obţine un cidru de calitate, după selectarea merelor, acestea se zdrobesc, se pun în vase curate de sticlă sau de lemn şi se lasă să se macereze, timp de şase-zece ore.
După aceea, merele se presează cu teascul, astfel că, după prima presare, când merele sunt zemoase, din 100 de kg de mere maceratate se obţin circa 70-80 litri de suc.
Peste această cantitate de suc se adaugă circa 25 % apă potabilă, opţional 500 g zahăr, arome, iar după 24 de ore, amestecul respectiv se presează din nou şi se strecoară. Sucul curat obţinut se lasă să fermenteze cinci-şase săptămâni. Când apare spuma, cidrul se limpezeşte din nou şi se toarnă în alt butoi curat. După ce fermentarea s-a încheiat, cidrul se toarnă din nou în alt butoi sau în vase de sticlă şi se astupă bine. Se poate consuma după trei săptămâni. Anemicii şi convalescenţii pot să bea câte un pahar de 100 ml de două ori pe zi.
Reţeta săptămâni: Băutură revigorantă din cidru
Cum se prepară, cum se administrează
Cidrul poate fi folosit la prepararea unei băuturi aromate şi tonice. La doi litri de cidru se adaugă o linguriţă de cuişoare şi trei beţe de scorţişoară. Sucul se pune la fiert, la foc mic, iar după 15 minute, din clipa în care începe să fiarbă, se adaugă zahăr după gust, amestecând continuu, timp de cinci minute. După aceea, se îndepărtează mirodeniile, se mai lasă să clocotească două-trei minute şi se ia de pe foc. Băutura aceasta se consumă cu prilejul unor evenimente de familie, la picnicuri sau în timpul popasurilor pe care le facem în timpul excursiilor, când trebuie să parcurgem pe jos distanţe mari.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu