Stimuleaza creierul cu exercitiile Neurobice

Exercitiile neurobice sunt utilizate de oameni de toate varstele din toata lumea, fiind foarte populare in ultimii zece ani. Iata principiile de baza ale acestor exercitii, care iti ajuta creierul sa fie in cea mai buna forma.
Neurobicele sunt exercitii simple care te ajuta sa iti imbunatatesti memoria, iti asigura mai multa energie si cresc capacitatea creierului de a efectua orice sarcina, la orice varsta. Acestea produc anumite chimicale in sistemul neorobiologic care ajuta la cresterea neuronilor si a dendritelor.
Exercitiile au fost prezentate pentru prima data in cartea "Keep Your Brain Alice" a neurobiologului Lawrence Katz si Manning Rubin, insa nu sunt dovedite stiintific.
Acum ceva timp, se credea ca neuronii nu cresc la loc, insa in 1998 un grup de cercetatori a stabilit ca nu celulele nervoase moarte cauzeaza declinul cognitiv asociat cu varsta. In schimb, vinovatul este pierderea de dendrite, extensii ale celulelor nervoase, care trimit impulsurile de la un neuron la altul.
Daca dendritele nu sunt stimulate constant, ele se vor atrofia si isi vor pierde capacitatea de a conduce impulsurile nervoase. Iar aici vin in ajutor exercitiile neurobice. Este foarte important sa ne schimbam rutina cu una noua, nefamiliara. Cu alte cuvinte, vei efectua aceleasi activitati zilnice, dar intr-un mod neobisnuit, pentru a implica mai multe simturi in acelasi timp.
Iata cateva exemple de exercitii neurobice care iti vor stimula creierul:
  • daca de obicei iti inchizi nasturii camasii, te speli pe dinti, deschizi usa etc cu mana stanga, incearca sa o folosesti acum pe cealalta si invers
  • plimba-te prin casa cu ochii inchisi
  • experimenteaza cu diferite look-uri si stiluri - in acest fel, te vei simti altfel si poate chiar vei incepe sa gandesti diferit
  • cauta noi rute atunci cand mergi spre casa sau la munca, viziteaza muzee sau diferite expozitii, petrece un weekend intr-un loc nou
  • schimba decorul casei sau al biroului de fiecare data cand ai ocazia; nu este nevoie sa cumperi mobila noua, ci pur si simplu sa rearanjezi diferite lucruri, sa schimbi wallpaper-ul calculatorului de mai multe ori pe saptamana, sa muti un tablou sau pur si simplu sa gatesti mancaruri noi
  • incearca sa gasesti raspunsuri diferite la intrebari banale precum: "Ce mai faci?" sau: "Ce mai e nou?", foloseste fraze noi, inventeaza glume etc.
Marele avantaj al exercitiilor neurobice este ca sunt foarte simple, astfel incat pot fi puse in practica la orice varsta, oriunde si oricand.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu