Este principalul mineral care intra in compozitia
globulelor rosii ale sangelui, dandu-i acestuia culoarea rosie intensa.
De asemenea, fierul ia parte la formarea unor enzime vitale pentru
organism, cum sunt enzimele care contribuie la fixarea oxigenului pe
celule. Fierul din organism provine din apa si mai ales din alimentele
bogate in fier (carne, ficat, splina, oua, morcovi, spanac, soia, ciocolata si altele).
Nevoile organismului de fier sunt mici, de 2 mg/zi, asa ca cele 10-15
mg pe zi pe care omul le primeste din apa si alimentele consumate sunt
suficiente pentru organism. Totusi la persoanele adulte si mai ales
pentru copii subnutriti, lipsa fierului din alimentatie poate duce la
anemie feritiva.
Scaderea fierului din organism se intalneste dupa hemoragii mari,
ori chiar dupa hemoragii mici si repetate ca sangerari din nas, din
caile urinare si genitale, din tubul digestiv (hemoroizi), etc. Bolile digestive, operatiile pe stomac
si intestin produc anemie prin faptul ca reduc absorbtia fierului in
organism. Anemia prin lipsa de fier se stabileste numai de catre medic
dupa analiza sangelui.
Valori normale ale fierului:
- Barbati = 0,90-1,50 mg/l (90-150 ug sau gamma/100 ml)
- Femei = 0,8 - 1,40 mg/l (80 - 140 ug sau gamma/100 ml).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu