Telina reduce aciditatea gastrica si lupta impotriva cancerului

Țelina este una dintre legumele care nu trebuie să lipsească din casă. Se poate găsi în tot timpul anului la piață și la supermarket, iar beneficiile sale sunt unele care nu pot fi deloc neglijate.

Frunzele și rădăcina de țelină pot fi consumate și în stare crudă, așa că timpul de preparare este scurt. Din frunze se poate pregăti un suc delicios, iar din tulpină multe preparate foarte gustoase.

Țelina reduce aciditatea gastrică, luptă împotriva cancerului, are efect laxativ și diuretic, scade tensiunea arterială și susține activitatea normală a funcției renale.

Specialiștii susțin că țelina este un excelent antiinflamator în tractul digestiv, iar polizaharidele fără amidon  din ea sunt responsabile de această funcție.

Aceștia au identificat și alte tipuri de antioxidanți în țelină, în afară de binecunoscuta vitamina C, iar aceștia ajută în lupta cu radicalii liberi și cu daunele de oxigen din celulele noastre, vasele de sânge și organe.

Dacă plănuiți să gătiți la abur legume, includeți și țelină, fără a vă fi teamă că își va pierde din proprietățile antioxidante în timpul preparării. Într-un studiu recent, cercetătorii au comparat impactul pe care îl are prepararea la abur timp de 10 minute versus prepararea prin fierbere, timp de 10 minute și blanșarea(operație de sterilizare, prin oprire, a alimentelor), timp de 3 minute în apă fiartă.

În cazul gătitului la abur, între 83-99% dintre antioxidanți au rămas în țelină după 10 minute. La blanșare și la fierbere s-au pierdut antioxidanții în proporție de 38-41%.
Specialiștii recomandă ca țelina să fie consumată într-o perioadă de 5-7 zile de la cumpărare, iar cea
refrigerată pentru perioade lungi de timp ar trebui evitată, deoarece au loc pierderi masive de fenoli pe durata congelării.

Țelina conține vitamina K în proporție de 32.8%, molibden, un oligoelement esențial în alimentație, în proporție de 11.2%, acid folic, 9,5%, dar și potasiu, mangan, fibre, acid pantotenic, vitamina B2, cupru, vitamina C, vitamina B6, calciu, fosfor, mangneziu și vitamina A.

Leguma mai este lăudată și pentru suportul cardiovascular pe care îl oferă și scăderea riscului de inflamare cardiovasculară, are și un efect calmant asupra sitemului nervos, iar pentru cei care au pietre la vezica biliară și cea urinară trebuie să consume țelină cât mai des, deoarece ajută la eliminarea lor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu