Pentru ca are atat de multi nutrienti spanacul este un ajutor
important pentru pastrarea imunitatii organismului, pentru lupta cu
diverse tipuri de cancer si pentru imbunatatirea sistemului
cardio-vascular. Spanacul contine falvonoizi care neutralizeaza
radicalii liberi si previn aparitia cancerului de colon sau ovarian.
Studiile au aratat ca numarul de cazuri de cancer la san este mai
mic printre femeile care consuma frecvent spanac proaspat. In plus,
Jurnalul de Nutritie din SUA a publicat un studiu care arata ca
substantele continute de spanac lupta impotriva aparitiei si dezvoltarii
cancerului de prostata.
Spanacul are proprietati antioxidante si de aceea ajuta inima, arterele si venele sa ramana sanatoase. In plus, magneziul are rolul de a mentine nivelul optim al tensiunii arteriale. Efectul sau este atat de puternic incat e nevoie doar de o salata cu spanac pentru a reduce nivelul tensiunii in cateva ore.
Spanacul are proprietati antioxidante si de aceea ajuta inima, arterele si venele sa ramana sanatoase. In plus, magneziul are rolul de a mentine nivelul optim al tensiunii arteriale. Efectul sau este atat de puternic incat e nevoie doar de o salata cu spanac pentru a reduce nivelul tensiunii in cateva ore.
Si daca nu erau suficiente motive pentru a iubi spanacul verde, iti
mai spunem ca imbunatateste functiile cerebrale si protejeaza creierul
de efectele imbatranirii.
Vitamine pentru cei care tin cura de slabire
Spanacul are putine calorii si o multime de
vitamine si minerale. 100 g de spanac verde au doar 23 de calorii, ceea
ce il face prietenul celor care tin cure de slabire. Vestea buna e ca nu
te vei priva de vitamine. O portie de spanac iti va aduce vitamina A
buna pentru intarirea imunitatii si vitamina K, necesara pentru
sanatatea oaselor. Este o sursa buna de proteine si calciu, de care ai
nevoie intr-o dieta echilibarata, dar si de fibre, care ajuta digestia.
Mitul bratului de fier al lui Popey Marinarul
Pentru mult timp s-a crezut, insa, in puterea spanacului de a lupta
impotriva anemiilor pentru ca are un continut mare de fier. Asta pentru
ca o cercetare publicata de doctorul E von Wolf, in 1870, sustinea ca
spanacul are de 10 ori mai mult fier decat oricare alte legume verzi. In
1929, Popey apare in revitele de benzi desenate si isi arata muschii
dupa ce inghite cutiile cu spanac.
In 1937, un grup de cercetatori germani demonta mitul puternicului
spanac si arata ca o simpla virgula lipsa in prima cercetare a dus la
interpretarea gresita a datelor. De fapt, spanacul are doar o zecime din
cantitatea de fier mentionata initial. Si nu asta ar fi problema care
sa ne faca sa nu credem in super puterea lui Popey, ci faptul ca pe
langa fier si calciu, spanacul contine si acid oxalic care impiedica
absorbtia celor doi nutrienti in organism.
Cum sa alegi si pastrezi spanacul?
Alege frunzele de spanac de un verde inchis, cu codite crude. Orice
alta infatisare a spanacului iti arata ca e cules de prea multe zile si
e pe cale sa se ofileasca. Nu il spala decat inainte sa il folosesti,
pentru ca altfel se va ofili mai repede. Pune-l in frigider intr-o punga
de plastic sau in folie alimentara de plastic, stransa bine in jurul
frunzelor astfel incat sa nu ramana aer. Poate sta proaspat pana la 5
zile.
Cum pregatesti spanacul proaspat?
Spanacul de primavara cu frunze mici, pe care il gasesti si la
hipermarket in pungute sub denumirea de “baby spinach” poate fi
transformat usor intr-o salata satioasa in combinatie cu orice leguma
iti place.
Poti sa il pui si in placinte, piureuri, lasagna, supe, sosuri, omlete, sau quicheuri dupa ce l-ai fiert sau l-ai oprait.
Il poti sota cu putin unt si usturoi ca sa il transformi intr-un topping delicios pentru cartofi la cuptor. Spanacul este
una dintre putinele legume pe care este recomandabil sa o fierbi ca sa
ii imbunatatesti gustul si sa elimini acidul oxalic pe care il contine.







0 comentarii:
Trimiteți un comentariu