Cum sa avem o inima sanatoasa

Alegeti grasimile bune: omega 3 si omega 6

Acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6 (acizi grasi polinesaturati) au un efect preventiv asupra bolilor de inima din mai multe motive. In primul rand, pentru ca reduc nivelul trigliceridelor, factor de risc cardiovascular. Omega 3 actioneaza de asemenea impotriva depunerilor de pe artere si a inflamatiei. Tot acesti acizi mentin elasticitatea arterelor, prevenind hipertensiunea arteriala. Pentru a va asigura necesarul de omega 3 si 6, consumati peste gras, si nu neaparat din cel mai scump (somon, dorada), macroul, codul, heringul, sardinele sunt sortimente la fel de bune pentru inima. Investiti putin, in schimb, intr-un ulei de masline de calitate, presat la rece, ulei de nuci sau de in. Merita si e mai rentabil decat sa cumparati pastile de inima.

Tineti stresul sub control

Stresul cronic este un factor de risc important in bolile cardiovasculare. Este dovedit stiintific ca stresul e vinovat de un sfert dintre infarcturile de inima si de 10% dintre accidentele vasculare cerebrale. Explicatia: stresul favorizeaza si agraveaza hipertensiunea arteriala, creste colesterolul si riscul de diabet, tot din cauza stresului, unii se ingrasa, altii se apuca de fumat sau fumeaza mai mult. Pentru a tine stresul la distanta, avem la indemana o solutie ieftina si eficienta: miscarea.


Renuntati la fumat

Fumatul este unul dintre principalii factori de risc modificabili ai bolilor cardiovasculare. Intre 30 si 70 de ani, 4 decese de cauza cardiovasculara din 10 sunt imputate fumatului. Femeile au cel mai mult de suferit din cauza tigarii. Peste 60% dintre infarcturi la femei sunt atribuite fumatului. In plus, asocierea tutunului cu anticonceptionalele multiplica de 20 de ori riscul cardiovascular. Iata motive intemeiate pentru a va lasa de fumat.

Odihniti-va suficient

Numeroase studii au demonstrat ca o durata a somnului mai scurta de 6 ore este un factor de risc al infarctului. Somnul insuficient sau de proasta calitate este strans legat de obezitate, hipertensiune, diabet, hipercolesterolemie, iritabilitate, stres. Ideal este sa dormim 7-8 ore pe noapte. Un mic secret: o siesta de 20 de minute dupa-amiaza face minuni pentru sanatatea inimii.

Mancati in liniste

Conceptul „slow-food” (opusul fast-food-ului) nu inseamna numai hrana sanatoasa, ci si un mod sanatos de a manca. Luati masa intr-o atmosfera calma, mestecati bine si lent alimentele, savurati ceea ce mancati. Astfel veti manca mai putin si veti asimila mai bine alimentele. Nu uitati de cele 3 portii de legume si 2 portii de fructe in fiecare zi.

Faceti sport

Activitatea fizica periodica (30-40 de minute pe saptamana) contribuie la intarirea sistemului cardio-respirator. E demonstrat: sportul reduce cu 30% riscul de accident cardiovascular si ajuta la mentinerea unei greutati in limite normale, reduce colesterolul, lupta contra diabetului, scade tensiunea arteriala. O ora de mers, intr-un ritm de 6-7 km/h, de 3 ori pe saptamana, amelioreaza cu 12% performantele inimii.

Verificati-va periodic tensiunea

De la varsta de 40 de ani, fiecare dintre noi ar trebui sa-si masoare tensiunea cel putin o data pe an. Persoanele care prezinta unul sau mai multi factori de risc cardiovascular ar trebui sa faca acest lucru mai des. Depistarea precoce a hipertesiunii (peste 14 cu 9) si administrarea tratamentului corect sunt masuri esentiale pentru prevenirea atacurilor de cord sau a accidentelor cerebrale.

Evitati excesul de sare

Sarea consumata in exces este otrava pentru inima, intrucat duce la cresterea tensiunii. Nu intamplator recomandarile privind consumul de sare provin chiar de la Organizatia Mondiala a Sanatatii. Potrivit acesteia, ideal este sa nu depasim 5 grame de sare zilnic. Pentru a reusi acest lucru este important sa nu adaugam sare din solnita in farfurie, ci sa ne multumim cu cea pusa la pregatirea mancarii. Evitati mezelurile, afumaturile, branzeturile sarate, muraturile, snacks-urile, chipsurile, care contin cantitati impresionante de sare.

Mergeti periodic la dentist

O stare de sanatate precara a danturii (carii, parodontoza) este un factor de risc cardiovascular. Explicatia: bacteriile prezente in gura pot ajunge in circulatia sangvina si pot afecta sistemul cardiovascular. Asa se explica de ce, pentru a ne proteja inima si arterele, este important sa efectuam un detartraj anual, sa ne tratam cariile, afectiunile gingivale si alte probleme ale danturii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu