Cerneala de tatuaj este periculoasa?

Nimeni nu ar raspunde afirmativ la invitatia de a i se injecta sub piele cateva grame de substante utilizate la polizarea caroseriei autoturimului sau funingine produsa prin arderea titeiului brut si, cu toate acestea, foarta multa lume isi face tatuaje fara sa stie ca manopera consta tocmai in injectarea unor astfel de substante, scrie Deutsche Welle.
“Substantele folosite pentru crearea tatuajelor de durata si de mare contrast au fost dezvoltate pentru imprimante si masini”, spune Wolfgang Bäumler, profesor la departamentul de dermatologie de la Universitatea din Regensburg.
Marile companii chimice produc pigmentii coloranti utilizati in tatuaje, dar mai ales pentru industrie, iar companii mai mici cumpara pigmentii pentru a face din ei cerneala de tatuaj.
Culorile folosite in cerneala pentru tatuaje trebuie sa fie absolut insolubile in apa, a subliniat la randul sau Wolfgang Bäumler adaugand ca numai in acest fel ele nu prezinta un risc pentru sanatate.
De asemenea, studii recente ne-au aratat ca doar doua treimi din cerneala utilizata pentru tatuaje ramane in piele, cealalta treime raspandindu-se in corp. “Ea migreaza in sange, ganglionii limfatici, organele interne si nimeni nu stie unde sau ce se intampla cu ea”, spune Bäumler.
Produsele chimice pentru producerea culorilor rosu, portocaliu si galben sunt compusi cu functiuni azotate, substante organice care au reputatia de a fi problematice pentru sanatate, acestea provocand adesea reactii alergice. Unele dintre ele – de exemplu, pigmentul rosu 22 – se poate descompune cand un tatuaj este expus la lumina soarelui, spune Bäumler. Compusii rezultati sunt toxici si pot cauza cancer.
Substantele numite ftalocianine sunt folosite pentru tatuajele albastre sau verzi. Ele contin adesea metale precum cupru si nichel. Cernelurile cafenii sunt facute din oxizi de fier care contin, de asemenea, nichel ce poate provoca reactii alergice fiind chiar interzis pentru produsele cosmetice. Tatuajele negre sunt create cu cerneluri care contin un material numit negru de fum produs prin arderea titeiului sau a altor produse, cum sunt gudronul si cauciucul. Hidrocarburile aromatice policiclice formate in timpul productiei de negru de fum pot cauza cancer.
Dar riscurile de sanatate nu sunt date numai de pigmenti, scrie Deutsche Welle. Cerneala pentru tatuaje poate contine si alte substante cum sunt, de exemplu, solventii, agentii de ingrosare, conservantii, precum si mai multi contaminanti, spune expertul Institutului Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania
Laux a atras atentia ca pe piata nu exista cerneala de tatuaj care sa fie libera de noxe. In Germania, ca si in multe alte tari, cernelurile pentru tatuaj nu sunt considerate nici medicamente, nici produse cosmetice. Daca ar avea un asemenea statut ele ar trebui sa obtina aprobare pentru a fi comercializate pe piata. Testele de siguranta pentru medicamente sunt necesare pentru a arata ce se intampla cu o substanta atunci cand intra in corp, cum este metabolizata si ce alte substante poate forma. Pentru cernelurile folosite la tatuaje nu exista nici o astfel de reglementare sau teste.
Deutsche Welle aminteste ca in anul 2008, Consiliul Europei a solicitat reglementari mai stricte privind cerneala pentru tatuaj. Ulterior, unele tari au adoptat legi, insa Laux considera ca acestea sunt insuficiente, mai scrie Deutsche Welle.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu