Ucraina a ajuns sa-si vanda aurul

Rezervele de aur ale Ucrainei au coborât în octombrie cu 35% la 26,1 tone, cea mai redusă cantitate din ultimii şase ani, în timp ce Rusia a continuat să îşi suplimenteze rezerva de metal preţios, care a atins cel mai înalt nivel din ultimele cel puţin două decade.
Banca centrală a Ucrainei a vândut luna trecută 14,3 tone de aur, potrivit datelor publicate pe site-ul Fondului Monetar Internaţional, citate de Bloomberg. Calculată la preţul mediu din octombrie, de 1.223 de dolari pe uncie, cantitatea este evaluată la aproximativ 562,2 miliarde de dolari.
Vineri, aurul se tranzacţiona pe piaţa din Londra la 1.198,45 de dolari pe uncie, în scădere cu 0,3% faţă de joi.
"Ucraina are nevoie de lichidităţi. După ce a suplimentat rezervele de aur în ultimii ani, este normal ca acum să vândă din cantitate", a spus Brian Lucey, profesor de finanţe la Trinity College din Dublin şi fost economist al băncii centrale irlandeze.
În timp ce Ucraina vinde din rezervele de aur ca să combată efectele crizei generată de alipirea Crimeei de către Rusia în martie, autorităţile bancare din Moscova continuă să achiziţioneze metalul preţios.
Luna trecută, banca centrală a Rusiei a cumpărat aproape 20 de tone de aur, cantitatea totală ajungând la 1.168,7 tone. De la începutul anului, Moscova a achiziţionat circa 150 de tone de aur.
Potrivit datelor FMI, rezervele de aur ale Rusiei s-au triplat în ultimii nouă ani.
De altfel, majoritatea băncilor centrale au început să îşi suplimenteze rezervele de aur, inversând o politică generală de reducere a acestora care a durat mai mult de două decade. Consiliul Mondial al Aurului estimează că achiziţiile totale de aur vor ajunge la 400-500 tone anul acesta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu