Iata prin ce modalitati ne-a uimit inteligenta animalelor de-a lungul timpului
Grupuri mari de lemuri fura alimente pe la spateIntr-un experiment de “inteligenta sociala”, cercetatorii de la Universitatea Duke au testat daca lemurii din triburile mari sau din grupuri mici au mai multe sanse de a fura alimente din farfuria unui om atunci cand acesta nu este atent. Intr-un test, au fost asezati doi oameni cu doua farfurii cu alimente in fata. Unul isi intorcea capul atunci cand un lemur intra in camera, iar celalalt era atent la farfurie. S-a constatat ca persoanei care s-a intors cu spatele la farfurie in momentul intrarii lemurului in camera, alti lemuri i-au furat alimentele pe care omul le avea in fata sa.
In alte teste, s-a dovedit ca lemurii din grupurile sociale mai mari au mai multe sanse decat cei din grupuri mai mici sa fure alimentele din farfuria unei persoane neatente. Lemurii au toti aceeasi dimensiune a creierului. Acest lucru sugereaza ca inteligenta sociala complexa in randul primatelor, inclusiv la oameni, este mult mai mare si mai evoluata in grupurile sociale mari.
Sobolanii au o memorie similara cu cea a computerelor
Asemenea computerelor, sobolanii au o memorie de termen scurt, cu acces aleatoriu, care stocheaza informatii utilizate in procesele in curs de desfasurare. Oamenii si ciorile au, de asemenea, aceasta “memorie de lucru”. La om, acest lucru permite stocarea si procesarea informatiilor pentru a juca jocuri, a rezolva probleme aritmetice mentale si, totodata, in conversatii. Cercetatorii de la Scoala Internationala pentru Studii Avansate au fost surprinsi sa afle ca acest sistem de memorie este la fel de simplu si in randul sobolanilor. Ei au descoperit ca sobolanii au raspuns la vibratii cu mustatile lor, asa cum oamenii raspund cu varful degetelor lor. Memoria de lucru ii ajuta pe sobolani sa recunoasca si sa decida cum sa raspunda la acesti stimuli de mediu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu