Parlamentul European vrea sa opreasca Google

Parlamentul European (PE) se pregateste sa ceara gigantului Google sa separe motorul de cautare de celelalte servicii ale companiei, astfel incat sa tina in frau dominatia acesteia pe piata motoarelor de cautare.

Europarlamentarii s-au aratat ingrijorati in ultima perioada de acapararea industriei Internetului din Europa de catre Google si alte companii americane, iar acum pregatesc o rezolutie menita sa limiteze puterea acestora.
Asadar, eurodeputatii au ajuns la concluzia ca o solicitare publica pentru ruperea Google in mai multe parti este cea mai eficienta solutie, precum si o amenintare serioasa la adresa expansiunii companiei.

Cu toate ca proiectul nu mentioneaza nici numele Google, nici al altor motoare de cautare americane, se stie ca aceasta companie detine monopolul Internetului in Europa, cu o cota de piata estimata la 90%.

Reprezentantii Google au refuzat sa comenteze aceasta propunere, care are sustinerea celor mai importante grupuri politice din Legislativul european, mai exact al popularilor si socialistilor.

Parlamentul European nu are puterea de a initia legi si nici autoritatea de a conditiona companiile sa ia anumite masuri, iar rezolutia la care se lucreaza in prezent nu are caracter obligatoriu, insa are puterea de a pune presiuni pe Comisia Europeana (CE), astfel incat aceasta din urma sa actioneze impotriva Google.

Recent, in Germania, a inceput o miscare foarte ampla impotriva dominatiei Google.

Politicienii de centru dreapta si de centru stanga din Germania sunt forta dominanta din PE, iar corporatiile germane, de la grupuri media pana la telecom, sunt printre cei mai vocali critici ai Google.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu