Cum sa te feresti de raceala

Schimbarile bruste de temperatura dintre sezonul cald si cel rece fac de multe ori ca sistemul nostru imunitar sa o ia razna, iar de aici pana la o raceala zdravana nu e decat un pas. Iata 7 metode prin care poti tine virusurile periculoase la distanta:

1. Încălzirea nasului. In această perioadă nasul are o temperatură mai scăzută, ceea ce face ca mucoasa nazală să fie un mediu propice dezvoltării virusurilor. Sfatul medicilor, citati de publicatia britanica "The Daily Mail", este ca oamenii să poarte o eşarfă sau un fular peste nas şi să evite să respire aer foarte rece şi umed.

2. Strânsul mâinilor. Evitati-l pe cat posibil. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Aberystwyth, Marea Britanie, a arătat că gestul politicos de a strânge mâna cuiva permite transmiterea între două persoane a de la zece până la 20 mai multe bacterii şi virusuri decât o simplă atingere a pumnilor.

3. Spălatul hainelor la temperaturi mai mari. Virusurile rezistă la temperaturi de 40 de grade Celsius, aşa ca, atunci cand un membru al familie este bolnav, hainele şi lenjeria de pat a acestuia trebuie spălate la temperaturi inalte. Dacă acest lucru nu este posibil pentru că ar deteriora ţesăturile, specialiştii recomandă utilizarea unui detergent dezinfectant care va omorî agenţii patogeni.

4. Mai puţin zahăr. Mai multe cercetări ale Universităţii Loma Linda din California (SUA) au arătat că atunci când o serie de voluntari au consumat 100 de grame de zahăr, celulele imunitare numite fagocite au mâncat mai puţine bacterii pentru o perioadă de până la cinci ore. Concluzia specialiştilor este că reducerea cantităţii de zahăr dă o mai mare şansă sistemului imunitar de a lupta împotriva infecţiilor.

5. Cel puţin opt ore de somn. Un somn mai scurt de şapte ore pe noapte îi face pe oameni de trei ori mai predispuşi la a contracta o răceală, comparativ cu persoanele care dorm cel puţin opt ore, arata un studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea Yale.

6. Evitati gelurile dezinfectante. Dacă acestea nu conţin cel puţin 60% alcool, este puţin probabil să fie capabile să omoare virusurile şi bacteriile, mai ales dacă utilizatorul este şi foarte murdar pe mâini. Medicii recomandă folosirea clasicului săpun cu apă caldă.

7. Spălarea nasului cu o soluţie salină. Sarea poate reduce numărul de răceli contractate, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii americani de la Pennsylvania State University. Soluţia salină ajută datorită faptului că previne instalarea confortabilă a agenţilor patogeni în interiorul nasului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu