Xanthohumolul este un flavonoid secretat in radacina de hamei adesea studiat de oamenii de stiinta. Cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, antiinflamatoare si anticanceroase, xanthohumolul stimuleaza, de asemenea, sinteza de colagen si elastina, si, astfel, participa la intarzierea imbatranirii pielii si la cicatrizarea cutanata. In plus, xanthohumol ajuta, de asemenea, in lupta impotriva obezitatii.
In acest nou studiu, cercetatorii de la Institutul Linus Pauling si
Universitatea de Stat din Oregon (SUA) au constatat ca ar imbunatati si
functia cognitiva la soarecii tineri.
Oamenii de stiinta au efectuat un experiment cu 49 de rozatoare
alimentate timp de 8 saptamani, fie cu un regim extrem de bogat in
xanthohumol, fie cu o alimentatie clasica.
Apoi au lasat cobaii intr-un labirint necunoscut pentru a observa
cum s-au comportat. Soarecii tineri supralimentati cu xanthohumol au
fost mai vioi si mai "eficienti" in a iesi din acest labirint. Aceasta
experienta nu a functionat insa la soarecii mai mari.
"Abilitatile de rationament de soarecii tineri au fost stimulate si
rozatoarele au fost cele mai dinamice. Cu toate acestea, nu am observat
nici o schimbare in comportamentul soarecilor mai batrani ", a declarat
Kathy Magnusson, cercetatorul principal si profesor in cadrul
Departamentului de stiinte biomedicale de la Universitatea de Stat din
Oregon.
Dar, a bea cateva beri proaspete si spumante nu te va face mai
inteligent. Pentru ca efectul acestei substante la soareci ar fi posibil
la om la un consum extrem. "Xanthohumol este o compus vegetal natural
de hamei, care se gaseste doar in hameiul folosit pentru fabricarea
berii. Un om ar trebui sa consume 2000 de litri de bere pe zi pentru a
ajunge la suma de xanthohumol folosita in acest studiu cu soareci ",
spune Kathy Magnusson, co-autor al studiului.
"Dar acest studiu confirma faptul ca o dieta bogata in flavonoide
este excelenta pentru sanatate. Din moment ce ele poseda ingredientele
utile in lupta impotriva cancerului, inflamatiei, bolilor
cardiovasculare si poate proteja, de asemenea, creierul ", spune
cercetatorul. Si, vestea buna, flavonoidele nu se gasesc numai in hamei.
Si fructele rosii, varza, ceaiul, cacao si ceapa sunt surse bune.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu