Țelina este una dintre legumele care nu trebuie să lipsească din
casă. Se poate găsi în tot timpul anului la piață și la supermarket,
iar beneficiile sale sunt unele care nu pot fi deloc neglijate.
Frunzele
și rădăcina de țelină pot fi consumate și în stare crudă, așa că timpul
de preparare este scurt. Din frunze se poate pregăti un suc delicios,
iar din tulpină multe preparate foarte gustoase.
Țelina reduce
aciditatea gastrică, luptă împotriva cancerului, are efect laxativ și
diuretic, scade tensiunea arterială și susține activitatea normală a
funcției renale.
Specialiștii susțin că țelina este un excelent
antiinflamator în tractul digestiv, iar polizaharidele fără amidon din
ea sunt responsabile de această funcție.
Aceștia au identificat
și alte tipuri de antioxidanți în țelină, în afară de binecunoscuta
vitamina C, iar aceștia ajută în lupta cu radicalii liberi și cu daunele
de oxigen din celulele noastre, vasele de sânge și organe.
Dacă
plănuiți să gătiți la abur legume, includeți și țelină, fără a vă fi
teamă că își va pierde din proprietățile antioxidante în timpul
preparării. Într-un studiu recent, cercetătorii au comparat impactul pe
care îl are prepararea la abur timp de 10 minute versus prepararea prin
fierbere, timp de 10 minute și blanșarea(operație de sterilizare, prin
oprire, a alimentelor), timp de 3 minute în apă fiartă.
În cazul
gătitului la abur, între 83-99% dintre antioxidanți au rămas în țelină
după 10 minute. La blanșare și la fierbere s-au pierdut antioxidanții în
proporție de 38-41%.
Specialiștii recomandă ca țelina să fie consumată într-o perioadă de 5-7 zile de la cumpărare, iar cea
refrigerată pentru perioade lungi de timp ar trebui evitată, deoarece au loc pierderi masive de fenoli pe durata congelării.
Țelina
conține vitamina K în proporție de 32.8%, molibden, un oligoelement
esențial în alimentație, în proporție de 11.2%, acid folic, 9,5%, dar și
potasiu, mangan, fibre, acid pantotenic, vitamina B2, cupru, vitamina
C, vitamina B6, calciu, fosfor, mangneziu și vitamina A.
Leguma
mai este lăudată și pentru suportul cardiovascular pe care îl oferă și
scăderea riscului de inflamare cardiovasculară, are și un efect calmant
asupra sitemului nervos, iar pentru cei care au pietre la vezica biliară
și cea urinară trebuie să consume țelină cât mai des, deoarece ajută la
eliminarea lor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu