Turmericul este cunoscut si sub numele de curcuma.
Originara din sud-estul Asiei, aceasta planta este cultivata de mai bine
de 1000 de ani, fiind unul dintre cele mai folosite condimente.
Turmenicul creste pana la 2,4 metri inaltime, are frunze lanceolate,
mari, iar florile sunt galbene, seamana cu liliacul si este "ruda" cu
ghimbirul.
De la planta se folosesc rizomi formati de radacina
care se usuca, se toaca si se macina. Pudra de turmeric este portocalie,
coloreaza sosurile si mancarurile. Turmericul are un miros asemanator
cu cel al ghimbirului, dar are aroma mai puternica si este mult mai
picant.In ceea ce priveste beneficiile consumului de turmeric acestea sunt multiple si foarte intense si le simti la un consum constant de turmeric. Principala componenta si element activ al turmericului este curcumina, un polifenol cu proprietati curative deosebite. Turmericul este recunoascut ca fiind un excelent antiinflamator si antioxidant, dar si o foarte buna sursa de fier si mangan, vitamina B6 si potasiu.
Este recunoscut ca turmericul neutralizeaza radicalii liberi, chimicalele si este foarte activ in tratarea artritei si a problemelor dureroasea ale articulatiilor. Efectul antiinflamator se poate compara cu medicamente puternice cum ar fi hidrocortizonul sau fenilbutazona, fara nici unul din efectele secundare ale acestora.
Despre turmeric se poate spune ca este un foarte bun calmat in cazul durerilor de cap fara o etiologie patogena, regleaza metabolismul, stimuleaza diureza si amelioreaza celulita. Acest condiment are efecte antitumorale prin angiogeneza (blocheaza capacitate de dezvoltare a noi vase de sange), este un foarte bun tonic general si imbunatateste functia hepatica. Turmenicul este foarte bun pentru ameliorarea afectiunilor gastrice, biliare si regleaza bine tranzitul intestinal.
Lapte de aur - lapte cu turmeric
Laptele de aur este o bautura traditionala in India si este considerat o bautura miraculoasa. Fierbe o lingura de pudra de turmeric in apa 12-16 linguri de apa, 6-8 minute. Adauga un litru de lapte, patru linguri de ulei de migdale si lasa sa dea in clocot. Se da deoparte imediat ce se umfla prima data, iar dupa ce se racoreste bine se adauga patru linguri cu miere. Dina acest amestec rezulta patru portii de lapte de aur. Se poate pastra la frigider 48 de ore. Laptele de aur este un energizant extraordinar.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu