Capsaicina, substanta continuta in ardeiul iute, previne cu succes cancerul de colon, potrivit unor teste care s-au efectuat pe soareci. Aceasta substanta activeaza un canal de ioni, numit TRPV1. Pentru o lunga perioada, s-a crezut ca acest canal se afla doar in celulele nervoase.
Acest canal de ioni este cauza pentru care simtim gustul iute al
ardeiului, fierbinteala si aciditatea care vin dupa consum. O echipa de
cercetatori condusa de Petrus de Jong, de la Universitatea din California,
a descoperit ca TRPV1 se gaseste si in colon. Aici, el indeplineste o
alta functie, controland procesul de aparitie a tumorilor. TRPV1
interactioneaza cu un factor de crestere numit EGFR. Acesti factori de
crestere regenereaza constant celulele noastre.
EGFR are grija sa fie celule noi pe peretele intestinului, la
fiecare 4-6 zile. Daca acest sistem iese de sub control, celulele incep
sa se divida extrem de rapid, ceea ce duce la aparitia unor tumori. De
acest control raspune TRPV1.
Teste efectuate pe sobolani au aratat ca, daca acestia sunt programati genetic sa nu aiba TRPV1, se imbolnavesc mult mai des de cancer de colon. Cand, in alimentatia acestora, au fost adaugate alimente care contin capsaicina, frecventa aparitiei tumorilor scade, iar durata de viata a sobolanilor creste cu 30% in comparatie cu cea a animalelor care nu au primit astfel de alimente.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu