Cunoscute indeosebi ca aditive alimentare, gelifiante sau emulsionante, algele sunt aliatii ideali ai unei alimentatii sanatoase, adevarate surse de beneficii pentru organism.
Prin urmare, rolul lor nu este doar cel de a "decora" plajele, fiindca aceste legume de mare pot fi gatite in diverse moduri.
Contin putine lipide, au o cantitate suficienta de proteine
necesare energiei, glucide neasimilabile, minerale si oligoelemente,
vitamine pentru a ramane in forma. Iata 5 motive care ne pot determina
sa consumam alge, asa cum reies de pe portalul Femme Actuelle.
Continutul scazut de lipide mentine sanatatea arterelor
Nivelul lipidelor din alge nu depaseste niciodata 5% din materia
uscata. Niciun pic de grasimi rele (in exces ar antrena o crestere a
colesterolului si ar sta la originea bolilor cardiovasculare).
Cele pe care algele le contin sunt nesaturate, deci bune pentru
organism. Continutul lor in acizi grasi esentiali (Omega 3) este identic
cu cel al legumelor. Au calitati texturale care pot inlocui grasimile
in prepararea sosurilor sau a felurilor de mancare.
Au maxim de proteine pentru energie
De la 7 la 36% din materia uscata. Mai mult, sunt proteine de
calitate. Pe de o parte, bogate in acizi aminati esentiali, ele sunt mai
complete decat cele ale legumelor. Prezinta o structura apropiata de
proteinele de origine animala, cum ar fi oul.
Algele isi au locul lor intr-un regim vegetarian. Pe de alta parte,
ca toate proteinile de origine vegetala, sunt mai digerabile decat
proteinile animale, caci sunt alcaline, declanseaza mai putina aciditate
in timpul digestiei, deci mai putine toxine in organism .
Glucide neasimilabile, pentru a ramane in forma
Zaharurile prezente in alge, in marea lor majoritate, sunt sub
forma de fibre solubile (35% fibre pentru o cantitate totala de 53%) si
de aceea nu pot fi asimilate, nici stocate de organism. Ideal pentru
diabetici si pentru cei care isi supravegheaza greutatea. Se stie ca
fibrele taie apetitul. In fine, ele faciliteaza tranzitul intestinal si
lupta impotriva constipatiei.
Minerale si oligoelemente pentru tonus
Algele absorb si concentreaza, prin osmoza, elementele nutritive,
fara sa le filtreze, ceea ce explica continutul uneori mai bogat decat
insasi apa de mare. De asemenea, sunt de cinci pana la 20 de ori mai
bogate in calciu decat laptele.
Important de retinut este ca in 10 g de alge uscate gasim aceeasi
cantitate de fier ca in 600 g de spanac proaspat si ca sunt la fel de
bogate in cupru, zinc, potasiu, cobalt si sulf, luand in calcul 5 g de
alge uscate sau 20 g de alge proaspete.
Vitamine pentru a ne mentine in forma
Algele contin din plin betacaroten, ceea ce da posibiliteatea
organismului sa produca vitamina A, ce protejeaza sistemul imunitar,
pielea si tesuturile. Sunt bogate in clorofila si vitamine din gama B,
mai ales B 12, absente in legumele terestre (datorita zincului si
cobaltului, indespensabile pentru a-ti mentina forma).
Esentiala pentru sanatatea sistemului nervos, digestive si imunitar, aceasta vitamina favorizeaza reinnoirea celulelor ca si producerea de globule rosii. Vitamina C este in aceeasi masura prezenta, luptand impotriva infectiilor si radicalilor liberi, responsabili de imbatranire. Ea este necesara producerii de colagen, garantand tineretea tesuturilor noastre.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu