Cum alegem cel mai proaspat peste?

Cum sa alegem cel mai proaspat peste? Duminică, pe 13 aprilie, de Florii, avem dezlegare la peşte. Iar asta este o veste foarte bună pentru toţi cei care ţin post.
Cum alegi peştele din acvariu? Hypermarket-urile au acvarii de unde poţi cumpăra păstrăvii, caraşii sau crapii vii. Cum îi alegi? În primul rând, peştele trebuie să fie vioi. În al doilea rând, nu trebuie să prezinte leziuni pe corp. Priveşte-i cu atenţie aripioarele, coada, solzii.
Examinează ochii peştelui - Dacă vrei să cumperi peşte proaspăt, priveşte-i cu atenţie ochii. Ei trebuie să fie limpezi şi bombaţi. Dacă sunt tulburi şi înfundaţi în orbită, peştele este stricat!
Atenţie la branhii - Branhiile trebuie să aibă o culoare roz, fără mucus. Dacă observi că au o nuanţă cărămizie, nu cumpăra!
Carnea trebuie să fie tare - Un peşte proaspăt are carnea tare, rigidă. Un peşte stricat are carnea flască. Apasă cu degetul în zona burţii. Dacă rămân amprente, este recomandat să nu cumperi!
Verifică solzii - aceştia trebuie să se desprindă greu şi să nu prezinte la suprafaţă mucozităţi.
Cum cumperi peşte eviscerat - Dacă vrei să cumperi peşte eviscerat, priveşte cu atenţie carnea din zona burţii. Dacă se desprinde imediat de pe oase, peştele este vechi.
Ce păţim dacă mâncăm carne stricată - Peştele e foarte valoros din punct de vedere nutritiv însă, dacă nu este proaspăt, te poate băga în spital! Persoanele sensibile pot face şoc anafilactic sau toxiinfecţie alimentară.
De unde cumpărăm? Din locuri special amenajate şi nu de pe marginea drumului, atenţionează Gheorghe Mencinicopschi. De unde ştim de unde a fost pescuit? Chiar dacă e proaspăt, carnea lui poate conţine metale grele, pesticide, chimicale etc. Nu avem de unde să ştim, aşa că ia-l din magazine.
Atenţie cum păstrezi icrele! Icrele proaspete de la peştii răpitori (ştiucă, şalău, păstrăv etc) se ţin în sare, la congelator, cel puţin o săptămână înainte de a fi consumate. Asta pentru că icrele pot fi infestate cu tenie. Sarea şi temperatura foarte scăzută vor elimina parazitul.

Uite cât costă carnea în magazine!
Cora
File pangasius - 20,99 kg
File novac - 22,09 lei kg
Merluciu - 23,99 lei kg
Păstrăv eviscerat - 23,99 lei kg
Crap - 23,99 lei kg
Macrou - 22,99 lei kg
Medalion crap românesc - 25,99 lei kg
Medalion novac - 16,99 lei kg
File cod congelat - 13,99 lei kg
Rondele somon congelat - 39,99 lei kg
Merluciu cu piele congelat - 19,99 lei kg
Pangasius file congelat - 9,99 lei kg
Macrou congelat - 10,99 lei kg
Şprot congelat - 5,39 lei kg
Biban de mare la vrac - 32,99 kg
Billa
Somon porţionat 500 gr. - 20,99 lei
Profi
Trunchi merluciu Azuris - 14,49 lei kg
Lidl
Păstrăv proaspăt eviscerat - 9,99 lei, 500 g, până pe data de 13 aprilie.
File somon proaspăt fasonat - 13,99 lei, 200 g
Deluxe ton cu cireşe- 12,99 lei, 110 g
Deluxe somon afumat - 39,99 lei, 320 g
Metro
File de crap - 28,89 lei kg
Biban de mare - 34,89 lei kg
Creveţi prefierţi - 54,59 lei kg
Midii vid - 16,69 lei kg
File somon afumat - 11,35 lei 100 grame
Icre crap - 9,19 lei, 80 grame
Trunchi merluciu Hake - 12,90 lei kg
Carrefour
Şalău Nil file - 39,59 lei kg
Păstrăv eviscerat - 22,94 lei kg
File crap - 38,9 lei kg
Medalion crap - 38,9 lei kg
Păstrăv - 25,99 lei kg
File Novac - 20 lei kg
Trunchi crap acvacultură - 32,9 lei kg
Şprot sărat - 7,99 lei kg
Crap de Dunăre - 21,9 lei kg
Novac eviscerat - 12 lei kg
Dorada - 24,99 lei kg
Plătică - 6,5 lei kg.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu