Bijuterii si pietre pretioase, de cate feluri sunt?

Am vazut pe National Geographic Channel emisiunea Miner, caut avere! Cum se gasesc o gramda de pitre scumpe pe un munte Pietrele pretioase reprezinta unul dintre felurile in care natura ne spune "uite ce frumoasa sunt!" De mii de ani, oamenii s-au infrumusetat cu bijuterii si pietre pretioase pentru a iesi in evidenta si a uimi audienta. 

Agate AGAT
Agatul este o varietate de calcedonie (o familie de cuart microcristalin). Este o piatra foarte comuna care este adesea utilizata in industria bijuteriilor. Este gasit intr-o gama larga de culori inclusiv negru, gri, maro, rosu, verde, roz, albasrtu si galben. Potrivit lui Theophrastus, agat-ul a fost numit dupa numele raului Achates, acum numit Drillo, din Sicilia acolo unde piatra a fost gasita.
AmethystAMETIST
Este o varietate de quart si poate fi gasit in culori ce variaza de la violet la purpuriu inchis. Este asociat cu echilibrul, pacea interioara, meditatia, constiinta spirituala si puterea de vindecare si transformare pozitiva. Aceasta piatra aduce o intelegere mai profunda asupra sensului mortii si renasterii si elibereaza stresul. Ametist-ul este ca un profesor in ceea ce tine de spirituale, misticism si psihic. Aceasta piatra vindeca mintea, corpul si sufletul.
AquamarineAQUAMARIN
Un membru albastru-verde al clanului Beril. Este asociat cu meditatia, curatirea, linistea, pacea, profetia, puterea, inspiratia si utilizarea rationala a puterii interioare. Aceasta piatra este in armonie cu oceanul si ne ajuta sa intram in contact cu spiritele naturii acestuia. Este folosita in mod traditonal pentru a calma si a atenua temerile si fobiile. Asigura o calatorie sigura pe apa.
Cubic ZirconiaCUBIC ZIRCONIA
Cubic Zirconia este un mineral deosebit de rar in natura, dar este sintetizat si folosit ca un inlocuitor al diamantului. Materialul sintetizat este greu, fara culoare (dar poate fi obtinut intr-o varietate de culori) si perfect din punct de vedere optic. Din cauza costurilor scazute, a durabilitatii si a asemanarii cu diamantul, cubic zirconiu sintetic a ramas din punct de vedere gemologic si economic cel mai important inlocuitor al diamantului inca din 1976.
CoralCORAL
Coralul este format din schelete de vietati marine mici. Coralul alb este legat de relaxare, echilibru protectie, calatorii sigure pe apa, aprecierea naturii si echilibru emotional. Coralul roz este asociat cu dragostea platonica, prietenia si comunitatea. Coralul rosu promoveaza creativitatea, pasiunea, dragostea romantica, intelepciunea, optimismul si entuziasmul. Coralul negru sustine linistea si pacea si absoarbe energia negativa.
DiamondDIAMANT
De obicei nu are culoare. Diamantul incolor se spune ca are capacitatea de a lega prietenii, incurajeaza dragostea, inocenta, longevitatea, profunzimea, abundenta, curajul, puritatea, speranta si discernamantul. Aceasta piatra ne ajuta sa ajungem la esenta lucrurilor. Diamantele negre ne dau curajul de a privi in interiorul nostru dincolo de iluzii. Diamantele albastre ne inspira sa avem grija de sanatatea noastra si ne consolideaza puterea. Diamantele roz stimuleaza creativitatea. Diamantele galbene ne fac mai atenti si mai grijulii.
DiopsideDIOPSID
Diopsidul a fost descris pentru prima oara pe la 1800 si numele sau deriva din grecescul dis = "doua feluri" sau "dublu"" si opsis = "parere" sau "aspect", cu referire la doua feluri de a orienta o prisma verticala. Diopsidul este un mineral prioxen monoclinic. Diopsid de o calitate superioara s-a descoperit în Brazilia, Burma, Madagascar si Sri Lanka. La 5.5 - 6.5 pe scara Mohs diopsidul este relativ moale si usor de zgariat. Scala Mohs nu masoara rezistenta la tractiune sau rezistenta la rupere.
EmeraldSMARALD
Smaraldul este un mineral de culoare verde, culoare care este data de ionii de crom si vanadiu. Smaraldele promoveaza dragostea, bucuria, romantismul, clarviziunea, memoria, soarta, intuitia, linistea, inteligenta si comunicara. Aceasta este o piatra care incurajeaza adevarul, inspirand la o cunoastere profunda din interior.
GarnetGRANAT
Granatul este un mineral din grupa silicatilor si a fost utilizat ca piatra pretioasa din epoca bronzului. In zilele noastre este cunoscut ca piatra lunii pentru cei care s-au nascut in Ianuarie. Cel mai des este intalnit in culoarea rosie, dar se poate gasi intr-o varietate de culori acoperind intreg spectrul de culori, cum ar fi oranj, galben, albastru, purpuriu, maro, negru sau fara culoare. Exista 6 tipuri de de granat recunoscute pe baza compozitiei lor chimice : pryope, almandine, spessartite, grossularite, uvarovite si andradite.
JadeJAD
Cel mai adesea verde, dar poate fi gasit intr-o varietate de culori. Jadul mareste longevitatea, fertilitatea, linistea, intelepciunea, echilibrul, pacea, armonia, moderarea, echilibrul si stabilitatea. Acesta este o piatra care ne ajuta sa ne intelegem visurile si ne invata sa traim in armonie cu legile naturii. Jadul negru ofera protectie impotriva negativitatii si favorizeaza utilizarea rationala a puterii. Jadul albastru inspira la meditatie. Jadul crem aduce relaxarea. Jadul oranj imbunatateste energia si protectia. Jadul alb favorizeaza aplicarea practica a spiritualitatii. Jadul galben este legat de asimilare, digestie, intelegere si empatie.
LoliteLOLITE
Lolite are culori diferite care se raspandesc in diferite directii in cristal. Un cub taiat in doua va avea o culoare violet albastra aproape ca a unui safir pe o parte, iar pe cealalta parte un galben de culoarea mierii. Din cauza acestei proprietati era denumit uneori in trecut "safir de apa".
LapisLAPIS LAZULI
Lapis lazuli este un amestec de minerale de culoare albastra. Din el au fost facute pentru prima oara bijuterii in urma cu 7000 de ani în urma. Este foarte moale, motiv pentru care se zgarie foarte usor.
MarcasiteMARCASIT
Marcasit-ul este o piatra semipretioasa cu un luciu metalic. Este adesea confundat cu pirita, dar de fapt el este mai usor si mai fragil. Anumite specimene de marcasit se faramiteaza adesea sau se sparg datorita structurii de cristal instabila. Aceasta ar fi principala diferenta intre marcasit si pirita.
OnyxONIX
Onix-ul este o piatra semipretioasa colorata alb negru si in general format din straturi din familia calcedonului care apartine de mineralele din grupa cuartului. Este o forma de agat cu benzi paralele. Aceasta structura se preteaza pentru confectionarea medalioanelor.
OpalOPAL
Este un mineral care poate fi gasit intr-o varietate de culori. Opalul favorizeaza dragostea, pasiunea, loialitatea, expresivitatea emotionala, spontaneitatea si capacitatile dramatice. Asociat deasemenea cu pacea si constiinta. Uneori se crede ca aduce ghinion, dar asta din cauza ca oamenii se tem de partea lui emotionala. Opalul negru promoveaza constiinta cosmica. Opalul portocaliu inspira energie dinamica si intensivitate. Opalul alb incurajeaza competenta si imbunatateste eficienta.
PeridotPERIDOT
Se crede ca numele pietrei provine de la cuvantul arab "faridat" care inseamna gema sau din cuvantul francez "peritot" care inseamna neclar. Deasemenea cunoscut ca si "smaraldul serii" este o piatra galben verzuie avand un luciu ca de ulei. Peridot-ul are o dubla refractie, astfel ca atunci cand ne uitam prin piatra lucrurile pe care le vedem par a fi duble. Cele mai multe peridot-uri se gasesc pe o insula vulcanica in Marea Rosie, Zebergit / St John insula sarpelui.
PearlsPERLA
Perla este un obiect dur si rotund produs de moluste, cum ar fi stridiile. Perla este considerata o piatra pretioasa, motiv pentru care este cultivata sau recoltata pentru bijuterii. Perlele se impart in doua mari categorii : de apa sarata si de apa dulce. Asa cum si numele lor o sugereaza perlele de apa dulce sant formate in scoici de apa dulce care traiesc in lacuri, rauri sau iazuri. Cele mai multe perle de cultura de apa dulce vin din China. In contrast perlele de apa sarata provin dni stridii care traiesc in ocean, de obicei in lagune. Perlele Akoya, Soutj Sea si Tahitian sant cele trei tipuri principale de perle de apa sarata. Perla mai este considerata si piatra celor nascuti in luna iunie.
RubyRUBIN
Un membru din familia corindonului. Favorizeaza integritatea, devotamentul, fericirea, vindecarea, curajul, pasiunea, romantismul, entuziasmul, si generozitatea. Evoca deasemenea inspiratia, prosperitatea, puterea si capacitatea de conducere. Culoarea rosie se datoreaza ionilor de crom.
SapphireSAFIR
Safir-ul este un mineral cunoscut si sub numele de corindon. Acesta poate fi gasit in stare naturala ca o gema sau poate fi fabricat in lingouri de cristal pentru o varietate de aplicatii. El exista in aproape toate culorile exceptand rosul, deoarece corindonul rosu este cunoscut sub numele de rubin. Unul dintre cele mai dure minerale, safirele sant durabile si au avut cerere inca din vremuri stravechi.
SwarovskiSWAROVSKI
Swarovski este numele de marca de lux pentru o gama de produse din cristal facute de compania detinuta de Swarovski AG of Feldmeilen undeva langa Zurich, Elvetia. Cristalele Swarovski contin aproximativ 32% plumb pentru a maximiza refatia. Gama de cristale Swarovski include sculpturi si miniaturi din cristal, bijuterii si couture, home decor, candelabre, margele si pietre care sant folosite de producatori si artisti.
TanzaniteTANZANIT
Tanzanit-ul de culoare albastru/violet este o varietate de mineral a zoisitului si a fost descoperit In 1967 in nordul Tanzaniei in apropiere de orasul Arusha. Tanzanit-ul este o varianta valoroasa transparenta albastra/violeta a zoisitului si foarte asemanatoare cu safirul. Tanzanitul este remarcat pentru cromatica lui deosebit de puternica care apare in noante de albastru, violet, verde si salvie in functie de orientarea cristalului. Cu toate acestea tanzanitul este supus unor tratamente termice pentru a imbunatati culoarea acestuia.
TitaniumTITAN
Titan-ul a fost descoperit la Creed,Cornwall in Anglia de catre geologul amator reverendul William Gregor in 1791. Titan-ul este un element chimic din tabelul chimic care are simbolul Ti. Este un metal luminos, puternic, lucios si rezistent la coroziune (inclusiv la apa de mare si clor). El este folosit in aliaje cu metale usoare (mai ales cu aluminiu si fierul) si sub forma de praf cu alte materiale cum ar fi compozitul de gratit.
TopazTOPAZ
Topaz-ul albastru inspira capacitatea de conducere, cunoasterea psihicului, cresterea spirituala si linistea. Topaz-ul clar ne ajuta sa comunicam cu spiritele naturii si cu toate animalele si plantele de pe pamant. Topaz-ul auriu cladeste generozitatea, fericirea, umorul, ptimismul, creativitatea, intelepciune, insiratia, abundenta si dragostea. Topaz-ul verde ne indreapta spre iertare si intelegere. Topaz-ul roz promoveaza onoarea si adevarul.
TourmalineTURMALIN
Este un complex de silicat de aluminiu si bor. Turmalina se poate gasi in culori diferite si pare sa isi schimbe culoarea in functie de unghiul din care este privit. Turmalina are cea mai mare gama de culori dintre toate pietrele pretioase, cele care au culori mai deschise sant mai pretioase decat cele care au culori mai inchise. Aceasta variaza in culori de la roz la verde si pana la rosu (rubelita), de la purpueiu la albastru-verzui (indicolite), pana la cele fara culoare (acroit) si pana la negru.
TungstenTUNGSTEN
Tungsten-ul cunoscut si sub numele de Wolfram este un element chimic si are simbolul W. Un metal foarte greu cu o nuanta variind de la de gri metalic si pana la alb, este gasit in diferite minereuri incluzand si wolframit-ul. Este remarcat pentru robustetea sa si in special pentru faptuul ca are un punct de topire foarte ridicat. Duritatea sa il face ideal pentru inele care nu se vor zgaria niciodata si nu vor avea nevoie de lustruire.
TsavoriteTSAVORIT
A fost descoperit in anii 1960 in Kenya. Tsavorit-ul este o varietate rara a granat-ului de culoare verde inchis. Aceasta piatra pretioasa este unul din membrii cei mai apreciati ai familiei granat-ului, rivalizand la pret uneori chiar si cu un safir frumos. Culoarea variaza de la diferite tonuri de verde, dar cele mai deosebite sant egalul in culoare a unui smarald de calitate.
Turquise
TURCUAZ
Turcuaz-ul este un mineral opac cu o culoare albastru verzuie. Este rar si valoros si cunoscut ca o piatra pretioasa si decorativa de mii de ani datorita nuantei sale unice.
Quartz
QUARTZ
Quartz-ul este unul dintre cele mai intalnite minerale gasite in scoarta pamantului. Are o structura hexagonala a cristalelor si poate avea diferite forme si culori. Cele mai intalnite specimene de quatrz sant clare, mate sau de un alb laptos. El poate aparea intunecos daca se afla intr-o piatra cu mai multe minerale inchise la culoare. Quartz-ul este de obicei inofensiv cu exceptia cazului in care este rupt sau spart, marginile lui ascutite pot taia cu usurinta pielea. Manipulati cu grija. Quartz-ul este folosit ca o piatra semipretioasa in industria bijuteriilor. De obicei este taiat si fatetat pentru bijuterii sau este sculptat in diferite forme de mana sau cu ajutorul laserului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu