Voluntari pe marte pentru colonizarea

Planeta Marte este în centrul numeroaselor dezbateri privind o viitoare colonizare. După Venus, este planeta cea mai accesibilă de pe Pământ. Pentru a ajunge pe această planetă, avem nevoie de 7-8 luni. Dacă Pământul seamănă cu vecina lui, Venus, la mărime, asemănările cu Marte sunt mult mai interesante.
O zi pe Marte are 24 de ore și 39 de minute. Un an marțian are 1,88 ani tereștri. Sondele spațiale au confirmat existența apei pe Marte. Există și diferențe care pot crea probleme pământenilor care vor să ajungă pe Marte.
Forța gravitațională este de trei ori mai mică decât pe Pământ. Temperaturile au atins maxime de -140 de grade Celsius. Atmosfera marțiană este formată din bioxid de carbon. Acesta este de 52 de ori mai mare, ca prezență, decât pe Pământ. Planeta Marte are două luni, care se numesc Phobos și Deimos și care sunt mult mai aproape decât este Luna față de Pământ. Din cauza presiunii care este foarte scăzută, omul trebuie să poarte echipament de protecție.
Marte nu prezintă magnetosferă, astfel încât radiațiile solare și vânturile solare sunt foarte puternice. Specialiștii susțin că durata de viață pe Marte ar fi redusă, existând posibilitatea apariției cancerului sau a unor mutații genetice, dat fiind condițiile de mai sus.
Din cauza fenomenelor ondulatorii, comunicațiile radio sau telefonice se fac cu întârziere între Marte și Pământ.
Când Soarele se află între Pământ și Marte, câteva zile, comunicațiile sunt întrerupte. Durata dus-întors a unei comunicații este de 6 minute, atunci când Marte și Pământ se află în cele mai apropiate puncte și 44 de minute, întârziere, când se află în cele mai îndepărtate puncte.
O altă problemă ridicată de astrofizicieni este cea legată de furtunile pe praf, care pot dura câteva luni.
O societate olandeză numită Mars One a început o campanie de racolare a tinerilor care vor să călătorească pe Marte.
Specialiștii americani atrag atenția că mai mult de 60 de zile, un pământean nu poate trăi pe Marte. Olandezii sunt optimiști și nu iau în serios avertismentul americanilor.
Primul pericol este moartea prin asfixiere. Tehnologia actuală nu permite producerea oxigenului, astfel încât să poată fi echilibrat bioxidul de carbon, la nivelul planetei Marte. Proiectul lansat de olandezi costă 3,5 miliarde de euro și presupune trimitere pe planeta Marte a patru tineri, fără posibilitatea de a se mai întoarce pe Pământ.
S-au înscris peste 200000 de tineri, din 140 de țări. Momentan, a început selecția acestora. Vor rămâne 100 de tineri pentru selecția finală, din care vor fi aleși patru, care vor începe antrenamentele necesare supraviețuirii pe Marte. Plecarea spre planeta Marte e programată pentru 2024. Nava cu care vor pleca cei patru tineri, nu permite și înmagazinarea combustibilului necesar pentru întoarcerea pe Pământ.
Specialiștii olandezi susțin că ar putea transporta echipamentul necesar fabricării combustibilului pe Marte și astfel ei se pot întoarce pe Pământ. Astfel de plecări se vor realiza din doi în doi ani. Realitate sau fantezie?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu