Exista viata inteligenta pe alte planete?

Intre cazurile OZN examinate de Comisia Cridovni, subordonata Fortelor Aeriene Uruguayene (FAU), la care ne-am referit in episoadele trecute, sunt multe greu de explicat prin ceea ce cunoastem la ora actuala. Care sa fie totusi originea lor? In interviul luat, in 2012, ufologul brazilian A.J. Gevaerd a incercat sa afle opiniile colonelului Ariel Sanchez, presedintele Cridovni, in acest sens.
 La intrebarea daca s-a luat in calcul posibilitatea ca aparitiile sa fie vehicule extraterestre, colonelul Sanchez a raspuns ca Fortele Aeriene din Uruguay nu exclud nicio posibilitate, deci nici pe aceasta. Dar, in acelasi timp, nu poseda nicio dovada care sa sustina o astfel de ipoteza. Prin urmare, este firesc sa se caute in continuare explicatii, intre altele pastrând legatura cu grupuri de cercetare din diferite tari, astfel incât sa se poata face un schimb de informatii.
 Este important ca in aceasta cooperare sa fie antrenati oameni de stiinta si tehnicieni. Ar fi utila si cooperarea cu fortele aeriene din alte tari. In Uruguay, fenomenul nu a fost inca daunator pentru oameni. Cu toate acestea, este inca acolo si afecteaza din timp in timp spatiul aerian national. Acesta este motivul pentru care aviatia militara este interesata in investigarea subiectului, la nivel tehnic si stiintific, pentru a nu vorbi de punctul de vedere strategic si militar. Investigarea trebuie sa se sprijine pe dovezile stiintifice ale fenomenului OZN, singura care poate convinge pe oricine. OZN-urile nu ar trebui sa fie o chestiune de credinta, nici sa le confundam cu ceea ce dorim noi ca ele sa fie.
 In Brazilia evenimentele OZN au fost uneori agresive. De pilda operatia militara Operaçăo Prato a investigat, in 1977, un mare val de OZN-uri care atacau oameni. In Uruguay nu a existat niciun astfel de eveniment. A fost doar un caz in care o minge mare a aparut in fata cuiva care mergea pe jos. Persoana a descris-o ca pe un mic soare. Pielea martorului a fost arsa, ca si cum ar fi stat la plaja ore in sir. Aceasta este una dintre foarte putinele cazuri in care cineva a fost vatamat aici. A mai existat un caz similar in regiunea Aurora, care insa nu a fost investigat, deoarece Comisia nu exista la momentul respectiv.
 La solicitarea lui Gevaerd, colonelul Sanchez a admis ca si in Uruguay exista „cazuri extreme”, cum ar fi oameni care pretind ca au fost rapiti sau ca au implanturi. De pilda, intr-un raport recent, un martor pretindea ca are un implant. Cridovni inca nu a putut incheia pregatirea investigatiei in acest sens. Persoana s-a declarat de acord cu un control ecografic sau cu raze X a piciorului, unde se presupune ca s-ar gasi artefactul. Dar trebuie sa fie respectate numeroase legi si reglementari existente pentru astfel de cazuri. Inainte de a solicita o evaluare medicala trebuie sa existe o certitudine, in scopul de a evita probleme juridice.
Inconjurat de omuletii gri
 Un caz de tip „rapire” a fost raportat de o persoana care, in mod repetat, in timp ce dormea cu sotia sa, s-a trezit paralizat si inconjurat de fiinte de tipul omuletilor gri. Martorul sustinea ca fiintele i-au introdus ceva in torace si in abdomen. L-a durut, dar nu s-a putut opune. Sanchez a investigat personal acest caz, vorbind separat cu martorul si cu familia. S-ar mai fi putut face o incercare de regresie hipnotica, dar martorul nu a fost de acord. Sotia si copiii nu au observat nimic neobisnuit. Nu existau alte dovezi concrete pentru a sustine cazul de rapire, asa ca acest caz a fost arhivat.
 Cridovni este pregatit si pentru cazurile in care ar fi utila o regresie hipnotica. Dispune de medici, psihiatri si psihologi, care ar putea face aceasta operatie, pentru a da un aviz profesional celor afirmate de martor, dar pâna in momentul interviului nu a fost efectuata nici o regresie hipnotica. Nici nu au aparut situatii in care sa fi fost ceruta utilizarea unor astfel de tehnici.
Exista viata inteligenta pe alte planete?
 A mai fost un caz, in care o fata a fost la o petrecere aniversara, in casa unui prieten. S-au jucat de-a v-ati ascunselea; fata a mers cu aceasta ocazie pe un teren viran. A sustinut apoi ca a vazut acolo o nava spatiala, a intrat in ea si s-a intâlnit aici cu fiinte care au invitat-o sa examineze interiorul. Apoi, fata s-a speriat si a coborât pe scara pe care se si urcase in nava, s-a intors inapoi la petrecere si a povestit intâmplarea mamei si familiei. Au iesit atunci cu totii pentru a verifica terenul si a vedea nava, dar nu au gasit nimic. Cei de la Cridovni au fost informati cu privire la acest caz si au mers la fata locului, dar nici ei nu au putut gasi urme sau semne care sa confirme povestea. Apoi, a fost realizata o investigatie psihologica asupra fetei, cu permisiunea parintilor ei, pentru a putea identifica ce este adevarat in ce povestise. Din nou, nu s-au putut gasi indicii care sa confirme cele spuse de ea.
 Psihologii si psihiatrii profesionisti la care face apel Comisia, pot determina daca un martor este credibil sau nu. Cridovni nu are un protocol sau o procedura standard special pentru cazurile de rapire, dar i se cere martorului sa treaca printr-un interviu cu psihologi recomandati. Martorului i se pun mai multe intrebari, raspunsurile fiind apoi analizate atent. Uneori, sunt oameni care au tulburari psihice iar specialistii pot detecta asta.
 Exista si in Uruguay, ca peste tot, „contactati” sau oameni care pretind ca sunt in contact cu extraterestrii ori de câte ori doresc. Cridovni nici nu incurajeaza, nici nu descurajeaza aceste tipuri de convingeri. Oamenii sunt liberi sa pretinda orice doresc. Comisia vrea doar sa afle, intr-o maniera cât mai profesionista, procentul de adevar continut in afirmatiile din marturiile si rapoartele catre ea. Colonelul Sanchez crede ca 99,9% dintre aceste cazuri nu corespund adevarului, mai exact, niciunul dintre cei care pretind a fi contactati n-ar putea dovedi stiintific asta. Asa cum spune el, sunt de fapt oameni de treaba, dar care par sa aiba o perceptie sau un comportament diferit de al altor persoane.
 Raspunzând la o alta intrebare, Ariel Sanchez afirma ca el crede in existenta unor forme de viata inteligenta in alte sisteme planetare. Trebuie sa existe si alte forme de viata din Univers, cum ar fi microorganisme, celule sau orice altceva. Intr-o anumita masura, s-a dovedit deja ca pe Marte a existat o forma de viata. S-a gasit acolo chiar si apa. Se pare ca apa a fost gasita chiar si pe Luna, sub crusta de la suprafata. Ar putea, la fel de bine, sa existe – in alta parte – si viata inteligenta.
 La intrebarea lui A.J. Gevaerd, daca in spatele fenomenului OZN este o inteligenta – fie ea extraterestra, ultraterestra sau de alta natura – care incearca sa ne abordeze cu o anumita intentie, colonelul Sanchez a precizat ca el crede ca raspunsul este da, cu toate ca intre cele peste 2200 de rapoarte primite de Cridovni, „nu am gasit nicio dovada a contactelor directe cu extraterestrii”, deci este greu sa fii sigur de originea nepamânteana a aparitiilor. Oricum, aceasta este una dintre ipotezele pe care le are in permananta in minte pentru explicarea fenomenului. Chiar daca acea inteligenta ar avea doar acelasi nivel de dezvoltare ca al nostru, tot ar putea sa lanseze catre noi niste masinarii, niste sonde, pentru a fotografia si a explora Pamântul, ca si celelalte planete din sistemul nostru solar.
Dar poate o astfel de civilizatie este mai avansata decât a noastra… In acest caz, ea ar putea trimite nu doar sonde ci si echipaje. Sau sa presupunem ca nu sunt cu mult mai avansati. Ar putea fi „o alta samânta, cazuta pe un sistem planetar vecin”, care sa ne trimita sonde robot, la fel cum facem si noi. Chiar si asta ar fi deja un lucru extraordinar.
 Stephen Hawking a declarat nu demult ca pamântenii ar avea o experienta amara in cazul in care vecinii nostri cosmici ar veni pe Pamânt. Raspunzând provocarii lui Gevaerd de a comenta aceasta afirmatie, colonelul Sanchez a spus ca atunci când cineva ca Hawking spune ca noi ar trebui sa fim prudenti in cazul confruntarii cu o civilizatie superioara noua, probabil ca stie ceva si nu spune aceste lucruri doar din senin. Gândul te duce automat la intâlnirea pe care nativii americani au avut-o cu spaniolii. Atunci o civilizatie era mai avansata si puternica, iar cealalta era slaba si nepregatita. Asta este ceea ce s-a intâmplat cu incasii, aztecii si mayasii. Cât despre venirea unei specii cosmice, totul depinde de obiectivele pe care ea le-ar avea fata de noi. Poate ca ar veni interesata de o cunoastere stiintifica, dar ar putea avea si gânduri de colonizare.
 Gevaerd a adus in discutie si declaratiile facute de catre Monseniorul Jose Gabriel Funes, astronomul oficial al Vaticanului, care a spus ca extraterestrii exista si sunt fratii nostri, iar a nu recunoaste existenta lor ar insemna sa subestimam puterea creatoare a lui Dumnezeu. Sanchez aprecia ca o astfel de afirmatie denota ca biserica se gândeste ca e posibil sa nu fim singuri in Univers. Chiar si pentru oamenii de stiinta, este o atitudine prudenta sa admita imposibilitatea matematica de a fi unica civilizatie. Semintele care au crescut pe Pamânt trebuie sa fi crescut, in acelasi mod, si pe alte planete din alte sisteme solare.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu