Ce alimente ne stimuleaza creierul

Alimentele bogate în antioxidanți sau acizi grași pot fi extrem de benefice pentru sănătatea creierului și pentru memorie, spun experții. Există anumite fructe sau legume care ne pot îmbunătăți abilitățile cognitive, împiedicând în același timp apariția afecțiunii Alzheimer. Ce alimente stimulează creierul?

Nucile
Un studiu din 2009, publicat în Journal of Nutrition, a constatat că dietele care conțineau nuci inversau semnele de îmbătrânire în creierele șoarecilor bătrâni și impulsionau capacitatea acestuia de a funcționa și de a procesa informațiile.

Un studiu prezentat în 2010 la Conferința privind Boala Alzheimer a raportat că șoarecii cu Alzheimer, care au fost hrăniți cu nuci, și-au îmbunătățit capacitatea de învățare, memorie și coordonarea motorie.

Nucile conțin cantități mari de antioxidanți, care potrivit unor cercetători pot combate deteriorarea ADN-ului celulelor creierului, cauzată de radicalii liberi din organism.

Morcovii
Morcovii sunt cunoscuți de o perioadă lungă de timp ca fiind esențiali pentru sănătatea ochilor. Se pare că aceștia stimulează și creierul.

Morcovii conțin un compus numit luteolina, care ar putea reduce problemele de memorie care apar odată cu vârsta și inflamația din creier, potrivit unui studiu publicat în revista Nutrition în 2010.

Alte alimente care au un conținut ridicat de luteolina: uleiul de măsline, ardeii iuți și țelină.

Fructele de pădure

Dacă doriți să vă îmbunătățiți memoria, studiile recente recomandă adăugarea fructelor de pădure în dieta dumneavoastră.

Un studiu, publicat în 2010 în Journal of Agricultural and Food Chemistry, a descoperit că nouă adulți, care aveau probleme cu memoria, și-au îmbunătățit abilitățile de învățare după ce au primit suplimente zilnice cu fructe de pădure.

Într-un raport din 2009, cercetătorii au examinat mai multe studii care arătau că fructele precum afinele și căpșunile, care sunt bogate în antioxidanți, pot reduce un tip de stres din celule, asociat cu îmbătrânirea.

Peștele
Deși studiile recente au arătat că administrarea de suplimente pe bazate pe ulei de pește nu ajută la prevenirea declinului cognitiv în cazul persoanelor care suferă de Alzheimer, alte studii au arătat că un consum constant de pește bogat în acizi grași omega 3 ar putea încetini declinul cognitiv clasic, care apare odată cu vârsta.

Cafeaua și ceaiul

Cafeaua și ceaiul pot preveni apariția afecțiunii Alzheimer și îmbunătățesc funcțiile cognitive.

Un studiu din 2010, publicat în Journal of Alzheimera’s Disease, a descoperit că atunci când cercetătorii le ofereau șoarecilor cafea, progresul bolii Alzheimer încetinea sau nu se mai dezvolta. Cercetătorii au afirmat că pe baza acestor descoperiri cafeaua ar putea fi utilizată ca un posibil tratament terapeutic pentru persoanele care suferă de boala Alzheimer.

Ceaiul are, de asemenea, efecte protective asupra creierului. Consumatorii de ceai au avut rezultate mai bune la testele de memorie și la cele de procesare a informației, potrivit unui studiu efectuat în 2010.

Spanac
Spanacul este bogat în vitamina C și E, care, potrivit studiilor, îmbunătățesc abilitățile cognitive.

Un studiu, publicat în 2000 în Journals of Gerontology, a arătat că șoarecii care consumau mai multă vitamina E au experimentat o creștere a abilităților cognitive de 500-900%, într-o perioadă de 8 luni.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu