Strugurii intaresc sistemul imunitar

Sezonul strugurilor incepe in august si dureaza pana la finele lui octombrie. In ciuda ideii ca ar ingrasa, strugurii au marea calitate de a se numara printre fructele cu cel mai mic indice glicemic, valoarea acestuia fiind cuprinsa intre 43 si 53, in functie de soi. Si nici la capitolul aportului caloric nu sunt un pericol, ei avand circa 70 de calorii la 100 de grame.  Dar acestea nu sunt singurele motive pentru care n-ar trebui sa refuzi o portie de struguri. Iata doar cateve dintre beneficiile acestor fructe, cu proprietati sanogene extraordinare: 

1. Energizeaza organismul si intaresc sistemul imunitar. Colectia de vitamine B1, B2, B3, PP, A si C te umple de forte si activeaza formarea de anticorpi, crescand astfel rezistenta la infectii, cu virusi si bacterii. 

2. Favorizeaza metabolismul celular, datorita microelementelor continute: molibden, titan, rubidiu, cobalt, nichel, vanadiu, iod, brom, flor.

3. Au grija de aparatul cardiovascular. Magneziul si potasiul din compozitie fortifica peretii vaselor de sange si muschiul cardiac, reducand riscul de atac cerebral sau infarct miocardic. S-a constatat ca persoanele care consuma frecvent struguri isi pot reduce riscul de infarct miocradic cu pana la 50%. 

4. Purifica rinichii si sprijina procesul de distrugere si inlaturare pe cale naturala a calculilor renali.

5. Trateaza guta, favorizand eliminarea acidului uric, cel care impiedica functionarea normala a articulatiilor. In acest scop, recomandate sunt soiurile cu bobite de culoare verde si galbena. 

6. Au efect anti-stres. Fiind o sursa insemnata de fructoza si glucoza (aproximativ 20%) – zaharuri usor de asimilat, strugrii inlesnesc secretia de serotonina, supranumit si „hormonul fericirii”, spulberand astfel tensiunea nervoasa.

7. Curata colonul si imbunatatesc digestia. Pentru ca sunt bogati in fosfor, potasiu si, mai ales, in fibre, strugurii contribuie la dizolvarea lipidelor si la eliminarea toxinelor acumulate. Efectul diuretic este mai puternic atunci cand fructele sunt consummate pe stomacul gol, potrivit adevarul.ro. 

8. Ocrotesc ochii. Consumul regulat de struguri negri previne aparitia leziunilor retiniene si a degenerescentei maculare (boala oftalmologica in urma careia se distruge vederea centrala). Aceasta datorita aprortului de resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti, dar si de picnogenol – al doilea antioxidant exogen ca forta; licopen, luteina, dar si  bioflavonoide.

9. Sunt anti-aging. Aplica pulpa din fruct in comprese pe zonele ridate si preseaza usor timp de 30-40 de minute. Proprietatile antioxidante ale polifenolilor si acizilor grasi polisaturati, pe o parte, vor combate crearea de radicali liberi - vinovati de aparitia ridurilor si imbatranirea dermei, iar pe de alta parte, vor regenera fibrele de elastina si colagen, netezind si reparand pielea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu