Sezonul strugurilor
incepe in august si dureaza pana la finele lui octombrie. In ciuda
ideii ca ar ingrasa, strugurii au marea calitate de a se numara printre
fructele cu cel mai mic indice glicemic, valoarea
acestuia fiind cuprinsa intre 43 si 53, in functie de soi. Si nici la
capitolul aportului caloric nu sunt un pericol, ei avand circa 70 de calorii la 100 de grame. Dar acestea nu sunt singurele motive pentru care n-ar trebui sa refuzi o portie de struguri. Iata doar cateve dintre beneficiile acestor fructe, cu proprietati sanogene extraordinare:
1. Energizeaza organismul si intaresc sistemul imunitar.
Colectia de vitamine B1, B2, B3, PP, A si C te umple de forte si
activeaza formarea de anticorpi, crescand astfel rezistenta la infectii,
cu virusi si bacterii.
2. Favorizeaza metabolismul celular, datorita microelementelor continute: molibden, titan, rubidiu, cobalt, nichel, vanadiu, iod, brom, flor.
3. Au grija de aparatul cardiovascular. Magneziul
si potasiul din compozitie fortifica peretii vaselor de sange si
muschiul cardiac, reducand riscul de atac cerebral sau infarct
miocardic. S-a constatat ca persoanele care consuma frecvent struguri
isi pot reduce riscul de infarct miocradic cu pana la 50%.
4. Purifica rinichii si sprijina procesul de distrugere si inlaturare pe cale naturala a calculilor renali.
5. Trateaza guta, favorizand eliminarea acidului
uric, cel care impiedica functionarea normala a articulatiilor. In acest
scop, recomandate sunt soiurile cu bobite de culoare verde si galbena.
6. Au efect anti-stres. Fiind o sursa insemnata de
fructoza si glucoza (aproximativ 20%) – zaharuri usor de asimilat,
strugrii inlesnesc secretia de serotonina, supranumit si „hormonul
fericirii”, spulberand astfel tensiunea nervoasa.
7. Curata colonul si imbunatatesc digestia. Pentru
ca sunt bogati in fosfor, potasiu si, mai ales, in fibre, strugurii
contribuie la dizolvarea lipidelor si la eliminarea toxinelor acumulate.
Efectul diuretic este mai puternic atunci cand fructele sunt consummate
pe stomacul gol, potrivit adevarul.ro.
8. Ocrotesc ochii. Consumul regulat de struguri
negri previne aparitia leziunilor retiniene si a degenerescentei
maculare (boala oftalmologica in urma careia se distruge vederea
centrala). Aceasta datorita aprortului de resveratrol, unul dintre cei
mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti, dar si de picnogenol – al
doilea antioxidant exogen ca forta; licopen, luteina, dar si
bioflavonoide.
9. Sunt anti-aging. Aplica pulpa din fruct in
comprese pe zonele ridate si preseaza usor timp de 30-40 de minute.
Proprietatile antioxidante ale polifenolilor si acizilor grasi
polisaturati, pe o parte, vor combate crearea de radicali liberi -
vinovati de aparitia ridurilor si imbatranirea dermei, iar pe de alta
parte, vor regenera fibrele de elastina si colagen, netezind si reparand
pielea.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu