Prunele sunt foarte bogate in antioxidanti

Prunele sunt originare din Asia si au fost cultivate prima data de egipteni. In Europa au fost aduse de romanii. Azi, exista peste 2000 de soiuri de pruni, raspanditi in toata lumea, dar indiferent de soi, prunele sunt un dar pentru sanatate.
Desi au destul de multe calorii, circa 200 in 100 de grame de fruct, prunele sunt bogate in zaharuri sanatoase. Au 80% apa, multe fibre (patru grame, la 100 de grame de fructe), minerale si vitaminele A, B, C si E. Prunele sunt renumite, pe buna dreptate, pentru efectul lor laxativ.
Prunele au si un puternic efect tonic asupra celulei nevoase, ca urmare a concentratiei crescute de vitamine din gama B, 10 prune fiind suficiente pentru a acoperi toata gama complexului de vitamine B, necesar pentru o zi.
Prunele merita toata lauda si pentru cantitatea mare de potasiu (320 de miligrame, la 100 de grame de fruct), si magneziu (25 de miligrame, la 100 de grame de fruct). Prunele sunt foarte bogate in antioxidanti, fiind pe locul opt, in top zece "cele mai bogate in antioxinati fructe din lume", la care se adauga o serie de substante care contribuie eficient la stimularea absorbtiei intestinale a fierului.
Cea mai buna cale pentru a beneficia de proprietatile prunelor este sa le mananci ca atare. Dar prunele isi pastreaza toate proprietatile chiar daca sunt congelate. Sunt ideale in dieta pentru ca, desi au calorii, sustin scaderea in greutate si iti detoxifica organismul. Cura de prune dureaza trei zile, timp in care mananci doar prune.
Prunele sunt de folos si in cosmetica. Mastile cu prune proaspete si bine coapte au efect astringent si sunt recomandate in cazul tenului gras, cu porii deschisi. Masca de fructe se tine pe fata 20 de minute, dupa care fata se spala cu apa rece.
Unul dintre marile beneficii pe care le aduc prunele sanatatii este capacitatea lor de proteja impotriva degenerescentei maculare si cataractei, intr-o masura mult mai mare decat o pot face alte fructe si legume.
Prunele primesc si o bila neagra, fiind printre rarele fructe care contin oxalati. In cantitati mari, oxalatii dauneaza persoanelor care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliara.
Prunele pot fi pastrate cateva zile, pot fi transformate in senzationale gemuri sau marmelade si pot fi congelate. Prunele uscate si, eventual afumate, se pastreaza pentru multa vreme, in locuri uscate si racoroase, si sunt o forma ideala in care acestea pot fi conservate pentru iarna.
Fa gem de prune ci marmelada din prune. Cele foarte dulci si bine coapte pot fi preparate fara zahar sau cu o cantitate foarte mica de zahar (200 de grame le un kilogram de fruct). Gemul de prune se pastreaza mai bine de un an daca deasupra presari, inainte de pui capacul, un varf de cutit de scortisoara.
Pe langa faptul ca este un conservant natural, aroma scortisoarei patrunde in gemul de prune si il innobileaza. Magiunul de prune cu miez de nuca este senzational, iar prunele congelate intregi cu tot cu samburi sunt perfecte pentru mancarurile cu carne de pui, iarna. Congelate sunt ideale pentru tarte si prajituri cu fructe. Prunele bine coapte si sanatoase se pot congelea foarte bine, pune in pungi de plastc taiate in jumatate.
Pentru ca nu au o aroma specifica, prunele se potrivesc de minune cu aroma scotisoarei.
Sezonul prunelor incepe la sfarsitul lui august si dureaza pana la finele lui octombrie. Dar prunele, aceste minunate fructe de toamna, isi dau valoarea maxima in luna septembrie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu