Te nasti cu noroc in viata?

Unora le merg toate din plin, altii dau chix in tot ce incearca. Unii fac avere din te miri ce si chiar ii sfideaza pe ceilalti, care trag mata de coada toata viata. Pe unii ii stie lumea ca au neveste incantatoare si amante superbe, in timp ce altii raman holtei, din lipsa de partenera. In limbaj popular, se spune ca unii s-au nascut cu noroc.


In limbaj mai pretentios, se spune ca totul este rodul efortului, muncii si al talentului. Dar cand ai pronuntat cuvantul talent, ai facut din nou trimitere la felul cum te-ai nascut, pentru ca una este sa ai o configuratie atletica, ureche muzicala sau sa faci portrete dintr-un condei, si alta e sa te nasti afon, slabanog si fara tragere de inima spre creion.

Un ganditor contemporan pretinde insa ca toate sunt fleacuri. Cheia succesului este doar sa fii omul potrivit, nimerit la momentul potrivit in locul potrivit. Altceva nu trebuie.

Cateva repere

Teoreticieni mai sofisticati au clasificat totusi cativa criterii care favorizeaza sansele. Unele proovin chiar din nastere, iar altele s-au format prin educatie. Portalul mixtuff citeaza cateva din din care am extras:

Sa ai o motivatie in tot ce faci si sa nu precupetesti efortul.
Sa lucrezi numai ce-ti place.
Sa ai idee despre ce vrei si unde doresti sa ajungi.
Sa posezi o buna educatie de acasa si de la scoala.
Sa pretuiesti valorile spirituale mai mult decat pe cele materale.
Sa-i ajuti pe altii.
Sa fii dotat cu un nivel ridicat de IQ.
Sa te inconjori cu oameni de succes si sa colaborezi cu ei.
Sa fi fost crescut de parinti care au avut incredere in tine.
Sa ai talent din nastere, abilitati si aptitudini.
Sa ai vointa si sa stii a-ti impune auto-disciplina.

O experienta simpla

Nu trebuie insa sa presupunem ca exista vreo reteta universala a reusitei in viata si nici ca reusita s-ar supune unei legi precise. Dimpotriva, trebuie sa acceptam a priori ca hazardul isi spune adesea ultimul cuvant.

O experienta simpla explica ce inseamna aceasta. Sa zicem ca am avea 50 de monezi pe care le aruncam cu forta in sus, pentru ca ele, cazand jos sa nu depinda de pozitia pe care au avut-o la aruncare. Principiul matematic al probabiliatii spune ca, teoretic, jumatate ar trebui sa ajunga jos in pozitia "pajura" si jumatate "cap" (consideram ca monezile erau de tipul celor monarhice).

Intamplarea insa nu se supune neaparat acestui principiu logic al probabilitatii matematice. Cateva monezi in plus dintr-o categorie si respectiv in minus din cealalta se vor constata in marea majoritate a cazurilor.

Sa zicem ca le-am ales pe cele care au cazut "pajura" si le mai aruncam inca o data. Iarasi nu vor cadea juma'-juma'. Repetand de mai multe ori, in cele din urma una din monezi, ultima, va dovedi ca ea a cazut totdeauna numai in pozitia "pajura", desi sansele ei erau absolut egale cu ale oricarei din celelalte.

Inseamna asta ca ea s-a selectionat ca fiind cea mai dotata, cea mai inteligenta, cea mai priceputa dintre toate? Inseamna un singur lucru: a favorizat-o hazardul, dupa o lege care scapa logicei noastre. Chiar si un laborator sofisticat, daca s-ar fi apucat sa faca cercetari asupra sanselor monedei favorizate din fiscul celor 50 initiale, nici n-ar fi stiut pe ce drum s-o apuce.

Norocul este totusi numai o componenta a succesului

S-ar putea ca sansa in viata sa depinda adesea de acest factor, situat in afara oricarei logice, strain de orice explicatie, care sfideaza logica noastra, dar functioneaza implacabil.

Ziarele au relatat cazul unui american care a castigat de sase ori marele loz la o importanta loterie, in timp ce milioane de alti jucatori au ramas cu buzele umflate toata viata. Trebuie sa ne resemnam deci cu ideea ca hazardul nu prea tine seama de inteligenta, priceperea si harnicia noastra.

Dar nici sa disperam nu trebuie. Din fericire, norocul este numai o componenta a succesului. O publicatie americana, chestionand persoanele instarite cu prvire la cheia succesului lor in viata, a primit din parte lor raspunsuri care s-au referit adesea la faptul ca le-au fost de folos studiile de la Universitatea Harvard, ca si-au gasit un post bine remunerat in Sillicon Valey, sau ca au cumparat actiuni Apple.

Nu putem deci afirma ca n-ar exista retete care sa favorizeze succesul, impulsionand totodata si norocul. Insa, atentie, norocul poate fi uneori impulsionat, dar niciodata determinat.

Tot in America, un analfabet, vrand sa-si cumpere candva un bilet de tren, si-a cumparat in gara un bilet de loterie. A fost amendat in tren si a contestat amenda cu argumentul ca biletul find cumparat in gara trebuie sa fie valabil.

Spre surprinderea celor care il ironizau cu un fel de condescendenta, cineva din comisia de judecata a descoperit insa ca biletul iesise castigator la loterie. Norocul, cand e sa vina, nici macar nu-l poti opri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu