Pensie speciala pentru parlamentari

Dacă nu au făcut parte dintr-un serviciu special pentru a benefia de privilegii, cea mai mare parte a românilor iese la pensie după calculele făcute de Roberta Anastase în 2011. Aşa se face că sunt oameni care după 30 de ani de cotizaţie se trezesc cu o pensie de 700 lei.
În 2012, când a devenit prim-ministru, Victor Ponta a promis că va schimba această lege. La fel cum a promis că va schimba şi Codul Muncii, act care nu protejează angajatul, ci angajatorul. Chiar dacă se opun ori de câte ori este cazul majorării alocaţiei copilului, care acum este 42 de lei pe lună, parlamentarii se îngrijesc de viitorul lor. Aşa se face că pe holurile celei mai importante instituţii din România, la îndemnul PSD, la care au raliat apoi toate celelalte partide, s-a demarat strângerea semnăturilor pentru o iniţiativă prin care parlamentarii ar primi din nou pensii speciale.
Astfel, foştii parlamentari vor beneficia de o pensie specială care s-ar ridica la 1.200 de lei pe lună de mandat, asta pe lângă pensia obişnuită. Deputaţii se justifică spunând că nu vor altceva decât drepturi ca în Parlamentul European, unde un euroales câştigă la pensie până la 4.200 de euro.
O altă variantă susţinută este cea potrivit căreia pensiile foştilor parlamentari ar trebui să fie un procent din indemnizaţia actuală, care ajunge la 5.000 de lei. Astfel, pensia pentru un mandat ar fi de 2.000 lei lunar.
„O idee care copiază identic sistemul din Parlamentul European”, spune Marian Neacşu, lider grup PSD Camera Deputaţilor, pentru Pro TV. Chiar dacă o mare parte a celor de la PNL a semnat iniţiativa, şefii lor spun că se vor opune: „E un proiect misterios, pentru care se adună semnături fără a se cere o poziţie politică din partea partidelor. Se încearcă să se meargă pe spiritul de castă”, spune Ludovic Orban, lider grup PNL Camera Deputaţilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu