Lukoil Romania a donat bani lui Basescu

Evazionisti rusi de la Lukoil Romania au fost cei mai importanti sponsori ai presedintelui Traian Basescu, inaintea campaniei prezidentiale din 2009. Atunci, Basescu candida la functia suprema din partea Partidului Democrat Liberal (PDL). Potrivit Monitorului Oficial al Romaniei, nr. 203 din 31 martie 2010, rusii au virat in conturile partidului suma de 143.250 de lei, in data de 19.11.2009. In aceeasi zi, Lukoil Romania a mai donat inca 286.500 de lei.
In urma cu cateva zile, Inspectoratul General al Politiei Romane au anuntat ca, compania Lukoil este cercetata intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani in care teapa data bugetului de stat este de peste un miliard de lei, adica in jur de 230.000.000 de euro. O publicatie centrala a stat de vorba cu directorul general al Lukoil Romania, Constantin Tampiza, care a explicat nu l-a sponsorizat direct pe Traian Basescu, ci a dat banii la PDL.

“A venit un om de la ei, de la partid, la mine si mi-a spus ca au o actiune. Daca banii dati de compania noastra i-au folosit in campania electorala a lui Traian Basescu, atunci bravo lor”.

Dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Traian Basescu, acesta s-a intalnit oficial cu presedintele companiei ruse Lukoil, Vagit Alekperov, in 2011, la Palatul Cotroceni.

Notarul Ioana Basescu, contractata de Gazprom

O a doua intanire dintre Traian Basescu si Vagit Alekperov a avut loc in in data de 15 mai 2013. Atunci, presedintele Lukoil, Vagit Alekperov a venit la Cotroceni in fruntea unei delegatii, care a prezentat planurile de viitor ale companiei. Nici vorba despre evaziune fiscala sau spalare de bani, desi aceste operatiuni erau in plina desfasurare.

L-a informat Serviciul Roman de Informatii pe presedintele tarii despre afacerile ilegale pe care le desfasurau rusii? Probabil, ca da. In schimb, Traian Basescu i-a multumit lui Alekperov ca l-a informat cu privire la activitatile companiei in Romania, apreciind ca orice investitie in tara noastra e binevenita.

Cu cateva luni inainte, rusii de la Gazprom au cumparat mai multe benzinarii de la cei mai puternici evazionisti din Romania, care aveau conexiuni si protectie oferita la cel mai inalt nivel. Printre cei care ii spijineau se aflau seful Fiscului, Sorin Blejnar si seful Vamilor, Viorel Comanita, dar si disparutul Codrut Marta.

Cum preluarea benzinariilor trebuia autentificata la un notar, atat rusii de la Gazprom cat si evazionistii au inceput sa caute probabil pe internet un notar. Si au gasit-o tocmai pe fata presedintelui Romaniei, Ioana Basescu, care s-a apucat sa legalizeze cea mai mare parte a tranzactiilor facut de Gazprom in Romania.

Pionul principal in tranzactia initiala a fost Constantin Sufana. El este cel care a pus la bataie o benzinarie si terenul alteia din Arad. Sufana este cuscrul lui Pavel Ghise, patronul Ana Oil, firma implicata in dosarul evaziunii fiscale de 15 milioane de euro protejata de Sorin Blejnar.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu