De ce este important fierul pentru organism

Este principalul mineral care intra in compozitia globulelor rosii ale sangelui, dandu-i acestuia culoarea rosie intensa. De asemenea, fierul ia parte la formarea unor enzime vitale pentru organism, cum sunt enzimele care contribuie la fixarea oxigenului pe celule. Fierul din organism provine din apa si mai ales din alimentele bogate in fier (carne, ficat, splina, oua, morcovi, spanac, soia, ciocolata si altele). Nevoile organismului de fier sunt mici, de 2 mg/zi, asa ca cele 10-15 mg pe zi pe care omul le primeste din apa si alimentele consumate sunt suficiente pentru organism. Totusi la persoanele adulte si mai ales pentru copii subnutriti, lipsa fierului din alimentatie poate duce la anemie feritiva. 

Scaderea fierului din organism se intalneste dupa hemoragii mari, ori chiar dupa hemoragii mici si repetate ca sangerari din nas, din caile urinare si genitale, din tubul digestiv (hemoroizi), etc. Bolile digestive, operatiile pe stomac si intestin produc anemie prin faptul ca reduc absorbtia fierului in organism. Anemia prin lipsa de fier se stabileste numai de catre medic dupa analiza sangelui. 

Valori normale ale fierului: 

- Barbati = 0,90-1,50 mg/l (90-150 ug sau gamma/100 ml) 

- Femei = 0,8 - 1,40 mg/l (80 - 140 ug sau gamma/100 ml).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu